Gita Nabavi, Riksdagskandidat för Fi 2018 & partiledare 2018-2020

Hot och hat från högerns svans - välkommen till vår verklighet Björklund

22 november 2018

Att stå upp mot fascister har sitt pris, det fick Björklund erfara inför statsministeromröstningen i riksdagen förra veckan. Det är ju skönt för honom att det är första gången som han upplever det på 25 år – allt stöd till dig nu Jan. Kanske är det enklare att förstå den vardag som vi lever i som antirasister och feminister.

Vi är ständiga måltavlor för hot och hat

Feministiskt initiativ tydliga avståndstagande från SD, vår återkommande kritik av den rasistiska politik som med SD:s inträde i de parlamentariska finrummen alltmer kommit att normaliseras, vårt idoga arbete med att synliggöra hur rasistiska idéer alltmer har tillåtits att influera det politiska samtalet, både till innehåll och tilltal, har gjort oss till ständiga måltavlor för hot och hat från ”högerns svans”.

Med ideella krafter rensar vi ihärdigt våra sociala medier från hat, mordhot, hot om våldtäkt och kränkningar för att skapa hjärterum, en trygg plats för politiska samtal.

Hot och hat behöver feminismen som motvikt

Med ideella krafter stöttar vi våra politiker och representanter, vi polisanmäler och vi skyddar varandra för att vi ska våga fortsätta göra våra röster hörda. Och vi fortsätter, och fortsätter och fortsätter. För att vi vet att våra röster behövs nu mer än någonsin när högervindar blåser i Sverige, Europa och världen. För att vi vet att hot och hat är en strategi för att underminerar demokratins mest grundläggande förutsättning, nämligen att våga tala och agera för en bättre värld.

Där rasister, nazister och fascister tar plats tvingas andra röster att tystna. Det kommer vi aldrig att acceptera, vi väljer kärlek framför rädsla. Därför är det på tiden att förbjuda nazistisk och rasistisk organisering nu – för sen är det för sent.

Läs Jan Björklunds uttalande i DN: https://www.dn.se/nyheter/politik/bjorklund-inte-upplevt-nagot-liknande-pa-25-ar/

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik