,

Ge inte upp – politiken kan reglera bankerna

9 april 2019

Vi i Feministiskt initiativ har en annan syn på bankväsende än många andra partier. Vi tar till oss av bankkritiken och översätter den till politiskt handlingsprogram. Och det har vi arbetat med i många år.

Vi kan stå för nytänkande när det gäller banksektorn för att vi inte är djupt indragna i politiken, för att vi inte är intresserade av att bevara status quo utan tvärtom vill ändra på det finansiella systemet. För att vi ser sambanden, hur rovdriftskapitalism finansieras av en oreglerad kreditmarknad, hur de som redan har makt (pengar) kan låsa in de som inte har makt (pengar) i ett ständigt beroende genom lån och återbetalningskrav, och hur hela vår samhällsekonomiska stabilitet hotas av privata aktörers risktagande och bonusjakt. Det är dags att det politiska samtalet och EU-valrörelsen börjar handla om hur vi kan begränsa storbankernas makt!

I Feministiskt initiativs politiska program och valplattform för EU-valet så hittar du saker som du inte kommer höra andra politiker tala om. Det som står lite utanför mainstream-samtalet, men som måste bli en del av det. Här är tre exempel:

  1. Finansiell transaktionsskatt (FTT)

En FTT handlar inte bara om att få skatteintäkter, det handlar om att sakta ner flash-försäljningar som kan driva panik på börsen. Det räcker med promillenivå i skatt, och marknaden återgår till att handla om riktiga transaktioner. Det vrider tillbaks maktbalansen från finansiella institutioner (som storbanker) till det produktiva näringslivet. Det är precis rätt medicin för att bromsa den virtualiserade ekonomin.

  1. Lättare regelverk för medlemsägda banker

Idag är det otroligt mycket jobb och kostnader för små etiska banker att följa regler som är skrivna för de kommersiella storbankerna – och ändå är det i princip alltid storbankerna som återkommande lyckas göra fel.

  1. Stöd för e-krona och statlig Swish

Riksbanken är sannerligen en storbank. Men den får vi invånare inte ha kontakt med, dess enda kunder är andra banker. Så behöver det inte vara. När riksbanken nu utreder om de ska ge ut e-kronor, s.k. “digitala kontanter”, så är ett alternativ att vi invånare skulle kunna förvara dem direkt på ett medborgarkonto i Riksbanken. Till skillnad från affärsbankspengar, så skulle e-kronor i sådana fall inte vara skapade genom lån från banken, utan Riksbanken.

Lägg till detta FI:s aggressiva politik kring skattebrott. Vi vet att kapitalet inte känner några gränser, och då ska inte Skattemyndigheten eller Polisen göra det heller. Vi vill se obligatoriska informationsutbyten, och i vår skuggbudget tilldelar vi mer medel till arbete mot skattebrott än något av riksdagspartierna.

Jag tror inte vi i Feministiskt initiativ sitter inne på alla svaren. Jag skulle inte vilja att vi fick 51% av rösterna och genomförde alla reformer över en natt. Vi ska inte ta makten – vi ska påverka den. Men jag anser att de här sakerna ska få större plats i samhällsdebatten, och jag vill att andra partier och opinionsbildare tar de här frågorna på allvar och börja diskutera dem.

Där någonstans – i att vi gemensamt ser problembilden, och behovet av förändring av vårt banksektor och vårt finansiella system – så hittar vi samtalen som leder fram till beslut. För vi har bråttom nu – vi kan inte fortsätta bygga på korthuset som är den finansiella ekonomin. Håller du med oss? Gå med i den rosa rörelsen som på allvar vill förändra det ekonomiska systemet.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik