Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Alla kvinno- och människorättsaktivister som är gripna i Saudiarabien bör friges

7 augusti 2018

En konflikt mellan Saudiarabien och Kanada har blossat upp efter att Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland kritiserade Saudiarabien för situationen av de mänskliga rättigheterna i landet.

Ministern har all anledning för att kritisera kungadömet. Dagar innan uttryckte FN:s råd för mänskliga rättigheter sin oro för att minst 15 kvinno- och människorättsaktivister gripits sedan den 15 maj i år. Bland de finns den väl kända kvinnosakskämpen Samar Badawi, syster till den fängslade bloggaren Raif Badawi.

Feministiskt initiativ delar oron från Amnesty International om att trots försök av saudiska myndigheterna att projicera bilden om ett land som genomför viktiga reformer ”är den grymma verkligheten fortsätta anhållanden av aktivister för sitt fredliga arbete för mänskliga rättigheter.”

Saudiarabiens problem med mänskliga rättigheter är inte begränsat till det inre av landets gränser. Landet ledder en militär koalition i den väpnade konflikten i Jemen. Där fortsätter koalitionen bomba områden som kontrolleras eller ifrågasätts av huthi-styrkorna och deras allierade, och civila dödas och skadas. Vissa attacker uppgick till krigsbrott, enligt Amnesty International. En FN-rapport, som släpptes i september påpekar att den saudi-ledda koalitionen fortsatte vara den främsta orsaken till civila offer i konflikten.

Mot denna bakgrund, uppmanar Feministiskt initiativ Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) att öppet stödja Kanada i sin inställningstagande.

Vi stödjer också uppmaning av Olof Palmes Internationella Center att fler länder följer Kanadas exempel. Saudiarabien ska inte bara frige alla kvinno- och människorättsaktivister som är gripna utan också omedelbart stoppa alla militära insatser i Jemen för att ge fredsförhandlingar en chans.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik