
Från Byrum till Finrum?
23 juli 2018Idag är jag i Byrum på Öland. För snart 30 år sen bodde jag tillsammans med min familj på en flyktingförläggning här. Det var mellan oktober 1988 och mars 1989. Kanske dom mörkaste och dystraste månaderna i mitt liv.
Det var inte bara vädret och det faktum att det var väldigt öde, det bodde bara människor som sökte asyl här. Utan den ovissa situationen. Många människor som levde mellan hopp och förtvivlan. Jag hörde ett par gånger om folk som tagit livet av sig.
Jag var i full pubertet och fyllde 13 år här. Minns många osäkra barn och tonåringar som underhöll sig så gott de/vi kunde. När de vuxna var glada var vi också glada, när de var ledsna var vi påtagligt påverkade.
Det fanns massa bra saker också förstås. Jag lärde mig spanska ordentligt och att räkna till 21 på flera språk tack vare oändliga pingissessioner. Att åka och bada i Löttorp och till den lilla skolan med skolbussen var kul. Leka i snön i skogen och leka kurragömma bland raukarna.
Mest var det bara väntan på att få besked och flyttas vidare till en annan mer permanent flyktingförläggning.
Allt det där känns långt bort nu.
Idag åkte vi till Löttorp och käkade dyra hamburgare och drack jordgubbsmohitos på Kalk tillsammans med andra välbärgade turister. Mitt liv har förändrats totalt på många sätt men jag kommer aldrig att glömma den tiden oavsett hur det går med promenaden mot riksdagen.
FRÅN BYRUM TILL FINRUM? 50 dagar till valet. Dag 51 på promenaden mot riksdagen.Idag är jag i Byrum på Öland. För snart 30 år sen bodde jag tillsammans med min familj på en flyktingförläggning här. Det var mellan oktober 1988 och mars 1989. Kanske dom mörkaste och dystraste månaderna i mitt liv. Det var inte bara vädret och det faktum att det var väldigt öde, det bodde bara människor som sökte asyl här. Utan den ovissa situationen. Många människor som levde mellan hopp och förtvivlan. Jag hörde ett par gånger om folk som tagit livet av sig.Jag var i full pubertet och fyllde 13 år här. Minns många osäkra barn och tonåringar som underhöll sig så gott dom/vi kunde. När dom vuxna var glada var vi också glada, när dom var ledsna var vi påtagligt påverkade.Det fanns massa bra saker också förstås. Jag lärde mig spanska ordentligt och att räkna till 21 på flera språk tack vare oändliga pingissessioner. Att åka och bada i Löttorp och till den lilla skolan med skolbussen var kul. Leka i snön i skogen och leka kurragömma bland raukarna. Mest var det bara väntan på att få besked och flyttas vidare till en annan mer permanent flyktingförläggning.Allt det där känns långt bort nu. Idag åkte vi till Löttorp och käkade dyra hamburgare och drack jordgubbsmohitos på Kalk tillsammans med andra välbärgade turister. Mitt liv har förändrats totalt på många sätt men jag kommer aldrig att glömma den tiden oavsett hur det går med promenaden mot riksdagen. ✊🏽🙏🏾💕#flyktingförläggning #byrum #öland #1988 #klassresa #valet2018 #asylrätt #motriksdagen #klartvikan #fi #feministisktinitiativ
Publicerat av Luis Lineo Söndag 22 juli 2018
Mer debatt
- Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022
Inför fascistiska yttringar måste svaret vara mer demokrati
- Teysir Subhi, Partiledare, kommunpolitiker & riksdagskandidat 2022.
Missgynnade områden – inte utsatta
- Teysir Subhi, Partiledare, kommunpolitiker & riksdagskandidat 2022.
STÄRK UNGDOMAR FRÅN GRUNDEN FÖR ATT FÖREBYGGA GÄNGVÅLDET