Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Feministiskt initiativ fördömer statskuppen i Mångnationella staten Bolivia

11 november 2019

Det pågår en statskupp i Bolivia. Följare av president Evo Morales har utsatts för förnedring, hån och fysiskt våld.

Deras hus har bränts. Flera huvudkontor för bonde-, urfolk- och kvinnoorganisationer har också bränts. Det finns rapporter om sexuellt våld mot kvinnor som har stöttat president Morales. Grupper med stöd av högerpartier i en koordinerad handling har omringat och ockuperat den statliga TV- och radiokanalen och hotat journalister. De har också attackerat Venezuelas ambassad i huvudstaden. De beväpnade polisstyrkorna stödjer inte längre den konstitutionella presidenten, och de accepterar inte hans order, vilket påminner om gamla tider där militära stövlar dikterade utformningen av landet.

Bland ledarna till statskuppen finner vi Luis Fernando Camacho, ordförande för Pro-Santa Cruz-kommittén, ett konglomerat av affärsorganisationen på högerkanten och mycket nära de evangeliska kyrkor som lovade att ”ta Gud tillbaka till det brända palatset”. En referens till att Evo Morales har separerat landet från den kristna vägen, och ett vanligt argument från högerextrema representanter.

Statskuppmakare i Bolivia har riktat sitt våld mot lokaler från partiet Movimiento al Socialismo (MAS), urfolks-, jordbrukar- och kvinnoorganisationer. Kuppens rasistiska profil är mycket tydlig.

Feministiskt initiativ fördömer statskuppen i Mångnationella staten Bolivia och uttrycker sin solidaritet med alla organisationer som just nu förföljs på grund av sina demokratiska övertygelser. Vi uppmanar den svenska regeringen att uttrycka sitt fördömande av vad som just nu sker i detta latinamerikanska land. Och att ge instruktioner till Svenska ambassaden att, liksom Mexikos regering, ge skydd till alla som för närvarande är offer för fascistisk förföljelse i Bolivia.

Vi utmanar också utrikesminister Ann Linde (S) att, genom sina kanaler, trycka på för att även EU uttrycker sitt fördömande och erbjuder skydd till de som är måltavlor för våldet från högergrupperna som har brutit den demokratiska ordningen.

Jaime Gomez,
Utrikespolitisk talesperson för Feministiskt initiativ

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik