Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

23 december 2022

Minst 20 människor har dödats under demonstrationerna som ägt rum i Peru efter att president Pedro Castillo avsatts.

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter rapporterar nu att statliga säkerhetsorgan i Peru har genomfört räder och arresteringar på flera kontor tillhörande organisationer kopplade till det peruanska civilsamhället. Dessa ska bland annat ha skett på huvudkontoret för organisationen ”Confederacion Campesina del Peru” och för det politiska partiet ”Nuevo Peru”.

Samtidigt går tusentals människor från bonde- och urfolksorganisationer samman på olika platser i landet och kräver presidenten Dina Boluartes avgång. De kräver också en stängning av kongressen, att nyval hålls och att en konstituerande församling instiftas.

Feministiskt initiativ uttrycker sitt stöd för de mobiliseringar som genomförs av civilsamhället i Peru. Likaså uttrycker vi vårt fördömande av det förtryck som utövas av olika peruanska statliga myndigheter, som kränker rätten till mobilisering.

Slutligen kräver vi att det svenska Utrikesdepartementet kallar upp den peruanska ambassadören och framför en protest mot det besinningslösa våld som riktats mot demonstranterna.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik