Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

12 januari 2023

En våldsam attack ägde söndag 9 januari rum i Brasília, Brasiliens huvudstad.

Angriparna, som var anhängare till tidigare president Jair Bolsonaro, stormade regeringskvarteren där parlamentet, Presidentpalatset och Högsta domstolen finns. Myndighetsbyggnaderna vandaliserades och många pratar om ett det handlade om ett statskuppförsök.

Feministiskt initiativ fördömer i de starkaste ordalag detta försök att ignorera valresultatet som gav den nuvarande presidenten Lula da Silva den nödvändiga legitimiteten att bilda regering. Den extrema högern som förkroppsligas av Jair Bolsonario och hans anhängare, är ett fascistiskt uttryck som feminister runt om i världen måste kämpa emot med de verktyg som demokratin ger.

De demokratiska framgångar som uppnåtts tidigare, och som kostat många kämpar livet, har redan attackerats med mycket stor kraft under Bolsonaros tid som president. Högerextrema krafter är på offensiv och uppmuntras av priviligierade grupper i det brasilianska samhället. Det internationella samfundet måste nu ta sitt ansvar och markera mot dessa mäktiga ekonomiska grupper som vill leda samhället mot fascismen.

Feministiskt initiativ uttrycker vår solidaritet med den feministiska rörelse, afrogrupper, arbetare, HBTQI+-rörelsen och alla folkgrupper i Brasilien som exkluderas i samhället, i kampen för jämställdhet och jämlikhet. Vi står med er och i kampen för ett inkluderande samhälle där nyliberalismen och fascistiska tendenser inte har någon plats.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik