Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Feministiskt initiativ fördömer militärkuppen i Myanmar

1 februari 2021

Myanmar var scenario för en militärkupp måndagen 1 februari, bara några timmar innan det nya parlamentet skulle sväras in.

Enligt internationella pressrapporter blockerade armén inflygningar runt huvudstaden Naypyidaw, med beväpnade trupper och pansarfordon, medan helikoptrar flög över staden. I Rangoon grep soldater stadshuset och blockerade tillgången till den internationella flygplatsen. Nu kontrollerar Min Aung Hlaing, arméns allsmäktige chef, de ”lagstiftande, administrativa och rättsliga” befogenheterna, medan en annan general, Myint Swe, utsågs till tillfällig president, en huvudsakligen hedersposition.

Motivet som användes av militären för att rättfärdiga kuppen, den tredje sedan landets självständighet från Storbritannien 1948, är det ” enorma valbedrägeriet”, enligt dem, i parlamentsvalet i november, som National League for Democracy (NLD) vann med 83 %. Partiet har suttit vid makten sedan 2015 års parlamentsval. Landets president, flera högt uppsatta politiker och människorättsaktivister samt ledaren Aung San Suu Kyi, vinnare av Nobels fredspris, har gripits av militären.

Aung San Suu Kyi har kritiserats hårt internationellt för sin hantering av folkgruppen rohingyas och de övergrepp och folkmord minoriteten utsatts för. Sedan våldet startade på nytt 2017 har nästan en miljon människor från rohingyaminoriteten flytt till grannlandet Bangladesh.

Liksom Amnesty International, har Feministiskt initiativ samma farhågor om att samtliga gripanden av framstående politiska aktivister och människorättsförsvarare, skickar ett kyligt meddelande om att de militära myndigheterna inte kommer att tolerera någon oenighet.

Feministiskt initiativ fördömer militärkuppen i Myanmar och uttrycker vår solidaritet med alla organisationer som just nu förföljs på grund av sina demokratiska övertygelser. Vi uppmanar den svenska regeringen att aktivt arbeta för att de demokratiska institutionerna i landets återställs, politiker och aktivister släpps och att militären som brutit mot demokratin ställs inför domstol. Vi uppmanar också utrikesminister Ann Linde (S) att, genom sina kanaler, trycka på för att även EU inte bara uttrycker sitt fördömande utan också erbjuder skydd till de som är måltavlor för våldet.

 

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik