Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Feministiskt initiativ fördömer Israels våld mot palestinier

10 maj 2021

Minst 200 palestinier skadades i samband med oroligheter vid al-Aqsamoskén i Jerusalem den 7 maj. I lördags, omkring 60 palestinier, varav flera barn har skadats vid sammandrabbningar när omkring 90 000 människor hade samlats vid al-Aqsamoskén för att be och fira Allmaktens natt, den heligaste natten under ramadan.

Enlig olika internationella pressbyråer protesterar demonstranterna främst mot vräkningar av palestinska familjer i området Sheik Jarrah i östra Jerusalem. Dessutom avfyrade israeliska styrkor vid gränsen mot Gazaremsan tårgas mot palestinier som demonstrerade till stöd för palestinierna i Jerusalem. Det är de värsta oroligheterna på flera år vid moskén. Totalt kommer 58 palestinska personer, inklusive 17 minderåriga, att utvisas från sina hem. Sheik Jarrah -kvarteret har varit hem för palestinska familjer sedan 1956, det vill säga innan Israels ockupation av Jerusalem ägde rum 1967.

Återigen visas bosättningar vara en av de största problem att lösa i konflikten mellan israeler och palestinier. De är olagliga enligt folkrätten, eftersom de är byggda på palestinsk mark.

Feministiskt initiativ fördömer i de starkaste ordalag Israels oproportionella våld och militära förtryck som skadade dussintals palestinska civila, inklusive flera barn. Vi anser att detta våld måste sluta. Våld kommer inte lösa konflikten.

Feministiskt initiativ uppmanar Sveriges regering att inte bara fördöma dessa våldsamma handlingar utan också agera konkret genom att stoppa alla militära avtal mellan Sverige och Israel. Det är viktigt att Sverige följer upp erkännandet av staten Palestina och verkar för att EU tar sitt ansvar och stoppar allt militärt samarbete med Israel och handelsavtal om varor med ursprung i de ockuperade områdena.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik