Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Feministiskt initiativ beklagar djupt Brasiliens valresultat

29 oktober 2018

Valresultat i Brasilien är nu klart. Jair Messias Bolsonaro, tidigare yrkesmilitär och fallskärmsjägare med kaptensgrad, vann tillsammans med sin vice-presidentkandidat, armégeneralen Hamilton Mourão. Vi kan därmed konstatera att fascismen tog makten i Brasilien.

Bolsonaro har sagt att han ska sätta militärer på nyckelposter under hans regering. Som parlamentariker bekräftade han att det misstag som gjordes av den brasilianska militära diktaturen, som styrde landet mellan 1964 och 1985, var att ”tortera och inte döda” regimens motståndare.

Bolsonaro är kandidaten som lade sin röst för impeachment av Dilma Rousseffs och dedikerade rösten till befälhavaren Ustra, känd i den brasilianska diktaturen för att använda tortyrtekniker som att föra in råttor i gerillas vaginor.

Det är samma person som hotar att stämpla ”De jordlösas rörelse” (MST) som terrorister och på detta sätt öppna dörrarna för att kriminalisera den kamp som sociala rörelser driver i landet. Denna kandidat – som visar tydlig rasism, nationalism, homo- och transfobi samt en extrem konservativ syn på världen – kommer att bli nästa president i Brasilien, landet som räknas som den åttonde ekonomin i världen.

Feministiskt initiativ beklagar djupt valresultatet och uttrycker sin solidaritet med #EleNão-rörelsen och andra demokratiska krafter, speciellt kvinno- och HBTQ- organisationer, fackföreningar, urfolksrörelser och andra organisationer från det civila samhället. Nu behöver de mer än någonsin kämpa förenade mot patriarkatet, rasismen, nationalismen och fascismen för att demokrati och mänskliga rättigheter ska kunna ta plats i Brasilien.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik