Gubb Marit Stigson, Riksdagskandidat för Fi 2018

Det behövs en feministisk analys av vad som krävs för en levande landsbygd

4 juli 2018

Gubb Marit Stigson debatterar gärna med den nu sittande regeringen om hur det kan vara möjligt lägga ner förlossningskliniker på landsbygden och samtidigt säga sig värna just landsbygden. Hon menar att det saknas en feministisk analys i frågan. Marit vill också att vi i Almedalen ska debattera om hur vi når en framtid som är hållbar på riktigt, om klimaträttvisa och antikapitalism. Gubb Marit Stigson står som Feministiskt initiativs nionde riksdagskandidat vid valet i september.

– Marit, vad ser du fram emot med Almedalen?

Jag ser mest fram emot att träffa alla feminister och känna den gemensamma peppen inför valet och valkampanjen! Jag ser också fram emot att gå på en massa seminarier och lära mig mer om allt möjligt som jag kan ha nytta av i min roll som miljö- och klimatpolitisk talesperson.

Eftersom att vi är på en ö kommer det inte minst bli aktuellt att gå på seminarier om klimatanpassning inom sjöfarten, men jag ser också fram emot seminarier som berör jämställdhet inom stadsplanering och om hur skogsbruket kan bidra till biologisk mångfald.

Roligast tror jag dock att det kommer vara att gå på alla seminarier med tema veganism och vegansk mat!

– Vilka frågor vill du ska få ta mest plats på Almedalen och varför?

Självklart vill jag att feministisk, intersektionell analys ska få genomsyra alla frågor som ställs i Almedalen. Oavsett om vi pratar om våld i nära relationer, om djurrätt, om löneskillnader eller självkörande bilar så önskar jag att vi gör det med de rosa glasögonen på.

Dock hoppas jag att miljöfrågan får ta extra stor plats. I den ryms massor av feminism i form av ifrågasättandet av synen på människan (mannen) som härskare över naturen, om människans självpåtagna rätt att exploatera naturens resurser och om kapitalismens trasiga logik som sätter ekonomisk tillväxt framför levande ekosystem. Jag hoppas att vi får chansen att prata om klimaträttvisa, om antikapitalism och en framtid som är hållbar på riktigt.

– Om du fick ta en debatt med någon på Almedalen, vem och varför?

Jag är vassast när det kommer till miljöfrågor kopplade till animalieproduktion och djurhållning. Men i Almedalen skulle jag vilja ta debatten med hela den så kallade feministiska regeringen.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik