Denise Cresso, Funktionsrättspolitisk talesperson

Fel att Socialstyrelsen inte längre för statistik över smittade i covid-19 med personlig assistans

25 augusti 2022

Personer med personlig assistans är en av grupperna som haft störst dödlighet under pandemin. Och pandemin är inte över. Just nu ökar smittspridningen och vi vet faktiskt inte hur allvarligt det kan bli framöver. Vad vi vet är att vi måste hantera pandemin på ett bättre sätt än hittills, speciellt med de grupper som fortfarande drabbas hårt av den, i åtanke.

Därför är det helt fel att Socialstyrelsen inte längre för statistik över smittade i covid-19 med personlig assistans så vi kan följa hur stor smittspridningen är och vilka grupper som drabbas.

Gruppen med personlig assistans är en av dem som under pandemin inte fick tillgång till de skyddsåtgärder de behöver. Det gäller både vaccin och andra åtgärder. Vi vill att det fortsätter vara möjligt att åka enskilt i färdtjänsten och att det är den som har hemtjänst eller personlig assistans som bestämmer om personal ska använda smittskydd, som t.ex. andningsmask.

Vi anser att det ska fortsätta föras statistik över smittspridningen generellt och över olika grupper specifikt och att de med personlig assistans fortsatt ska redovisas som en av undergrupperna. Det är en förutsättning för att kunna agera så smittspridningen i alla fall hålls på lägsta möjliga nivå.

Syntolkning: Porträttbild på Denise Cresso, hon ser allvarlig ut. Hon har lockigt mörkbrunt hår. Hon har silveröronhängen och ett halsband, också det i silver. Hon har en svart jacka över en svart tröja. Bakgrunden är  lila på vänster sida och mörkt rosa på höger sida.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik