Gubb Marit Stigson, Riksdagskandidat för Fi 2018

En röst på Centern är inte en röst för miljön

22 augusti 2018

Annie Lööf verkar fast besluten att fortsätta ingå i Alliansen, trots att det är uppenbart att samarbetet innebär att Centern får kompromissa med vad Annie Lööf själv påstår vara deras absoluta hjärtefrågor; miljö- och asylpolitik.

Av de satsningar på miljövänlig teknik som Centern vill göra syns inte mycket i Alliansens valmanifest. Trots att övriga allianspartier uppenbart går i en annan riktning än Centern i asylrättsfrågor vidhåller Annie Lööf att det samarbetet kvarstår. Här är våra tankar efter att ha lyssnat på utfrågningen av Annie Lööf i Ekot.

F! har trovärdiga förslag för hållbarhet

Vad gäller Centerns miljösatsningar ligger fokus på teknik och innovation. Vi ska kunna flyga lika mycket som idag, kanske till och med mer, och Annie Lööf menar att flygbranschen lovat fossilfritt i tanken innan 2030. Det påståendet strider mot såväl SAS uttalanden som nyligen framlagd forskning. Att förneka behovet av omställning gör att Centern känns mindre trovärdiga som miljöparti. Vi i Feministiskt initiativ ser omställning som en absolut nödvändighet.

Samtidigt som Centern inte vågar eller vill erkänna omöjligheten i att leva hållbart inom ramarna för dagens västerländska samhälle föreslår F! åtgärder som bryter de destruktiva normer som försatt oss i dagens situation. När Annie Lööf vill slopa flygskatten höjer vi den, och fasar ut klimatskadliga subventioner i transport- och livsmedelssektorn. Vi håller med om att innovation och ny teknik är nödvändig, men vi kan inte sitta och vänta utan måste agera på flera plan.

Vi i Feministiskt initiativ ser omställning som en absolut nödvändighet. /…/ Vi håller med om att innovation och ny teknik är nödvändig, men vi kan inte sitta och vänta utan måste agera på flera plan.

F! tar ansvar för jämlik vård i hela Sverige

När Annie Lööf frågas ut om tillgänglig vård i gles- och landsbygd säger hon att Centern inspirerats av den Norska modellen med fast läkarkontakt och möjligheten för läkare att öppna egna mottagningar. Hon är dock inte beredd att slopa landstingen som vi föreslår, utan förespråkar hellre privata driftsformer och ökad möjlighet för vårdföretag att göra vinst på sjuka personer. Annie Lööf vill alltså inte att staten ska ta ansvar för att alla människor får den vård de behöver. Hon var snabbt på plats vid Sollefteå BB-ockupationen men kan inte lova att hennes eventuella regering kommer driva frågan om att öppna de förlossningsavdelningar som stängts på landsbygden de senaste 20 åren. Vi vill däremot ta ansvar för att alla som lever och bor i Sverige ska få en jämlik vård.

Rösta på F! för en hållbar politik på riktigt

Annie säger att Centern inte längre vill ha tillfälliga asylregler. Istället efterlyser hon en bred migrationsöverenskommelse, där asylrätten stärks, familjeåterförening införs och mottagandet av kvotflyktingar ökar. Centern lyfter detta som ett av sina hjärtefrågor samtidigt som Ulf Kristersson har varit tydlig med att en röst på Moderaterna inte är en röst på Centerns migrationspolitik. Trots det menar Annie i dagens intervju att Allianspartierna kommer att komma överens i frågan.

Vi i F! ställer oss frågan hur Centern alls kan genomföra den politik de går till val på, både avseende miljö- och migrationspolitiken, om Alliansen bildar regering efter valet.

Vi i F! ställer oss frågan hur Centern alls kan genomföra den politik de går till val på, både avseende miljö- och migrationspolitiken, om Alliansen bildar regering efter valet? Åtta år av Alliansregering har tidigare visat att inte bara Centern, utan även Kristdemokraterna och Liberalerna har fått ge upp sina hjärtefrågor för att sitta i en Allians och styra tillsammans med Moderaterna. Vi kan inte se något som pekar på att det skulle bli annorlunda den här gången.
Med F! i ett röd-grön-rosa samarbete däremot, kan mycket bli verklighet.

 

Gubb Marit Stigson och
Baharan Raoufi-Kvist, styrelseledamot F!

Läs om vår miljöpolitik

 

Det är fler än vi som tycker att Centerns miljöpolitik ekar tom. Jordens vänner har precis korat Centerpartiet som vinnare av Svenska Greenwashpriset 2018. Läs mer via länken här.

 

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik