Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

En militär intervention i Venezuela skulle vara en katastrof för hela regionen

24 januari 2019

Igår onsdag utropade sig oppositionsledaren Juan Guaidó till tillfällig president i Venezuela. Flera länder med USA i spetsen har erkänt Guaidó som president. Länder som Mexiko, Uruguay, Kuba och Bolivia erkänner inte honom.

Den kritiska situationen i Venezuela påverkar hela Latinamerika. Oppositionen i Venezuela som var stark splittrad har fått nytt syre nu när flera höger regeringar i område som grupperas under namnet ”Limas grupp” stödjer USA:s inställning. Olika medier rapporterar också om att USA:s president Donald Trump har sagt att alla alternativ finns på bordet, inklusive den militära lösningen. Återigen använder sig en president från USA av hot om militärt våld för att återställa status quo i ett latinamerikanskt land.

De latinamerikanska folken har ännu färskt i minnet de hemska konsekvenser av politiska och militära interventioner från olika regeringar i USA i denna region som orsakat tusentals försvunna och döda, kränkningar av de mänskliga rättigheterna samt allvarliga restriktioner för demokratiska rättigheter som negativt påverkat regionen i flera decennier. Tyvärr har Colombias regering (ledd av president Ivan Duque) genom landets ambassadör i USA öppnat också för en militär lösning, som han påstod förra året i Washington.

Användning av militärt våld från andra stater och den egna statens väpnade styrkor leder till en normalisering av våld överhuvudtaget. Lösningen på krisen i Venezuela kräver politiska lösningar och respekt för internationell rätt. Därför är Feministiskt initiativ mycket oroade över det eskalerande våldet som olika aktörer uppmuntrar till, vilket drabbar Venezuelas folk särskilt kvinnor, hbtq-personer och barn och som hindrar sökandet efter den lösningen.

Feministiskt initiativ förväntar sig även att den svenska regeringen använder sig av alla diplomatiska medel för att uppmuntra på dialog, på en politisk lösning och för att på ett bestämt sätt kräva att USA:s regering upphör med sina hot om militära planer mot Venezuela.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik