Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Efter valet får Turkiets president större makt

25 juni 2018

Igår var det val i Turkiet. Vinnaren var den sittande presidenten Recep Tayyip Erdoğan och hans parti AKP.

Nu går Turkiet till presidentialism till skillnad från det parlamentariska systemet som regerade landet hittills. Det innebär bl.a. större befogenheter till Erdogan. Autoritarismen får nu större makt. Enligt Amnesty International är Turkiet idag ett land där ”demokratin har demonterats, oppositionella röster har fängslats och regeringspropaganda har ersatt de fria politiska debatterna ute på gatorna”.

Efter att största delen av rösterna hade räknats var det klart att det prokurdiska partiet HDP (Folkens demokratiska parti) fick 11,4% av rösterna. Det innebär att det gick förbi 10% spärr och kan komma in i parlament igen. Trots att ca 400 av deras valobservatörer var gripna under valdagen och trots att deras partiledare, Selahattin Demirtas, sitter i fängelse sedan november 2016 drev han kampanj från sin fängelsecell under mycket svåra omständigheter.

Grattis HDP för insatsen!

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik