Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Efter presidentvalet i Chile: Ett hopp sprider sig i Latinamerika

23 december 2021

Gabriel Boric, en progressiv vänsterkandidat, har vunnit presidentvalet i Chile. Hans motståndare var José Antonio Kast, en representant från ultrahögern som uttryckt sin beundran för Augusto Pinochet, den chilenske diktatorn som ledde en kupp mot den lagligt valda presidenten Salvador Allende.

På så sätt är ytterligare en pusselbit lagd för att begrava fascismen och stärka demokratiska processer i detta latinamerikanska land. Ytterligare en var när det, efter veckor av folkliga demonstrationer, valdes en konstituerande församling som håller på att utarbeta en ny konstitution för att ersätta den som utarbetades av Pinochets diktatur.

Detta är ett resultat tack vare fackliga grupper, feminister, människorättsgrupper, HBTQI-aktivister, urfolk, miljöaktivister och andra områden från det civila samhället som har kämpat för att skapa fler demokratiska utrymmen i samhället. Feministiskt initiativ hyllar ert arbete. Ni ger oss hopp.

Vi hoppas att orden från den nya presidenten besannas när han pratar om att den nya regeringen ska arbeta för att ”lämna vårt samhälles patriarkala arv bakom oss”. Miljontals förtryckta förtjänar en ny riktning i samhället. En feministisk revolution behövs.

Grattis chilenska folket!

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik