Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Efter 17 år är Dawit Isaak fortfarande fängslad

25 september 2018

Det har gått 17 år sedan journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Fram tills idag har Dawit varken blivit åtalad eller dömd för något brott.

År 2001 publicerade Dawit Isaak ett öppet brev som några före detta ministrar och ambassadörer skrev till Eritreas regering. De föreslog några demokratiska reformer och krävde att mänskliga rättigheter skulle respekteras i landet. Efter det fängslades Dawit och nio andra journalister. Samtidigt stängde Eritreas regering landets alla oberoende medier. Alla fängslade journalister skickades till olika fängelser i landet och sedan 2005 vägrar myndigheterna att uppge var Dawit hålls fängslad eller om han är i liv.

Amnesty International har vid flera tillfällen skrivit rapporter som visar att tortyr används rutinmässigt som bestraffning och vid förhör och att många frihetsberövade försvinner spårlöst. Enligt uppskattningar av samma organisation finns det cirka 10 000 politiska fångar.

FreeDawit

Läs mer om Dawit Isaak här.

Feministiskt initiativ uttrycker sin solidaritet med alla personer som fängslats av Eritreas regering tillsammans med Dawit Isaak. Vi hoppas att den nya situation som uppstår efter att ett historiskt fredsavtal undertecknas mellan Etiopien och Eritrea används för att möjliggöra en frigivning av alla samvetsfångar som finns.

Efter 17 års kontinuerlig kränkning av Dawits mänskliga rättigheter förväntar vi oss att den svenska regeringen trycker på för att Dawit kan återförenas med sin familj.

 

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik