Gudrun Schyman, Gruppledare för Fi i Simrishamn

Domen är en seger för alla kvinnor

1 oktober 2018

Feministiskt initiativ välkomnar domen av kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Även då Arnault endast döms för en av våldtäkterna som anmälts gentemot honom och även då vi hade önskat ett hårdare straff är domen betydelsefull. #Metoo visade samhället att mäns våld mot kvinnor är ett strukturellt problem och att gärningsmän nu fälls som ett resultat av kvinnors mod kommer förhoppningsvis stärka både utsatta individer och rörelsen i stort, individer Feministiskt initiativ alltid kommer backa och en rörelse vi alltid kommer vara med i.

– Domen är en seger för målsäganden men också för alla andra kvinnor som berättat men inte blivit trodda eller som låtit bli att berätta eftersom risken att inte bli trodd varit överhängande. Den eniga domen ökar respekten för det rättsväsende som länge förvägrat mängder av kvinnor rätten att bli lyssnade på och att bli tagna på allvar. Domen kommer också att ha ett stort signalvärde. Män måste nu ta in det faktum att en sexuell handling mot någons vilja faktiskt är kriminellt, säger Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik