Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Det internationella samfundet bör stoppa all vapenexport till Turkiet  

8 oktober 2019

Återigen informerar internationell media om att Turkiets president, Recep Tayyip Erdoğan, har annonserat en militärinsats i norra Syrien.

Under de senaste veckorna har den turkiska armén mobiliserat trupper och militär utrustning längs dess södra gräns, särskilt i gränsprovinsen Sanliurfa. Idag, måndag, har turkiska medier publicerat bilder av hur Turkiet placerar ut tungt artilleri framför de syriska städerna Kobani och Tel Abyad. Ännu en gång förbereder sig Turkiet, ett NATO land, för att anfalla kurdiska styrkor som deltagit i kampen mot Daesh.

Samma källor informerar om att Turkiets offensiv har två mål: den första är att upprätta en ”säker zon” på 32 km vid gränsen mellan Turkiet och Syrien genom att kasta ut kurdiska styrkor från området. Det andra målet är att etablera cirka två miljoner syriska flyktingar i området.  För att uppnå dessa mål har Ankara förhandlat med USA att deras trupper kommer att dra sig tillbaka från områden. Inledningen av militära operationer ses som överhängande

Feministiskt initiativ fördömer, i det starkaste ordalag, de annonserade planerna för en  militär offensiv från Turkiets sida mot den syriska Kurdistan. Turkiets agerande i Syrien riskerar att komplicera ett redan svårt läge där humanitära insatser är nödvändiga. Kriget har orsakat obeskrivligt lidande bland befolkningen. Omvärlden kan inte vara tyst inför så allvarliga händelser.

Vi förväntar oss att den svenska regeringen kommer att använda alla medel för att få Turkiet att börja följa folkrätten som tvingar staterna att respektera den civila befolkningen. En åtgärd som måste vidtas är ett omedelbart stopp av export av militär utrustning till Turkiet.  Den svenska regeringen, och berörda instanser inom EU, borde också arbeta intensivt för att Turkiets annonserade planer om en militär offensiv mot kurdiska städer stoppas omedelbart, och fredsförhandlingar mellan Turkiets regering och kurdiska organisationer återtas.

Jaime Gomez,
Utrikespolitisk talesperson för Feministiskt initiativ

 

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik