Farida al-Abani, Tidigare partiledare för Fi, 2019-2022.

Det enkla svaret är NEJ, Nyamko.

28 januari 2022

”Ska skolor få mäta hur långa kjolar elever har?” är frågan Nyamko Sabuni (L) får i intervjun med SVT.

Istället för att kort och gott svara NEJ säger Sabuni (L) att svenska skolan har för få ordningsregler snarare än för många och fortsätter ett resonemang om att Engelska skolan med sina många ordningsregler gör många av barnen en tjänst och att det inte är olämpligt att vilja att eleverna ”ska klä sig prydligt, precis som lärare.” Hon lägger även till att det är ordningsregler som sökande till skolan känner till.

Ja, var ska vi ens börja?

1. Jag har själv gått på Engelska skolan och kan intyga att jag och många klasskamrater inte kände till ordningsbetygen eller de många ordningsreglerna innan vi började. Det var inget vi kunde påverka eller som vi skrev under på. För mig ändrades detta tack och lov på högstadiet när vi fick en annan rektor.

2. Vad har tjejers känsla av otrygghet med deras klädsel att göra? Problemet är samhällets sexualisering av barn vilket leder till att tjejers kroppar ska skylas. Det är samma problem som gör tjejers psykiska ohälsa så hög som bland annat leder till självskadebeteende och anorexi. Anorexi har för övrigt den högsta dödligheten av alla psykiatriska sjukdomar. Samhällets krav på tjejer är för höga. ”Prydlighet” är ett annat ord för ”renlighet” och tanken att prydliga flickor är mer ordentliga härstammar från en tid jag trodde vi lämnat, men som uppenbarligen lever kvar i den borgerliga och konservativa högern som väljer friskolor och vinster i välfärden framför tjejers frihet och hälsa.

Samhällets krav på tjejer är för höga. ”Prydlighet” är ett annat ord för ”renlighet” och tanken att prydliga flickor är mer ordentliga härstammar från en tid jag trodde vi lämnat, men som uppenbarligen lever kvar i den borgerliga och konservativa högern som väljer friskolor och vinster i välfärden framför tjejers frihet och hälsa.

3. Om dessa privata skolor har så ”hög standard” på ordningen kanske dessa också skulle ta och bättre sig när det kommer till obehöriga lärare, glädjebetyg, personalbyten och låga löner. Om man nu är intresserad av skolkvalité.

4. Synen på skolan idag är konservativ och ser barnen endast som varelser som ska fostras till arbetare, som ska lyda och hålla tyst. Jag menar istället att skolan ska vara en plats för omsorg, lärande, diskussion, personlig utveckling och där vi följer barnen istället för att försöka forma dem till en och samma person. En skola vi än aldrig haft men som både barn och unga och personalen skulle må så mycket bättre av.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik