Luis Lineo, Säkerhetspolitisk talesperson och partistyrelseledamot

Det är blattarnas fel!

16 maj 2018

En dryg vecka sedan partiledardebatten i Agenda. Om en spetsar till det, vilket jag nu väljer att göra, så kunde det sammanfattas med rubriken ovan. Det jag saknade mest var förslagen på effektivt och fungerande VÅLDSFÖREBYGGANDE ARBETE.

Som Feministiskt initiativs (F!) säkerhetspolitiska talesperson (MÄNSKLIG SÄKERHET omfattar allt från mäns våld mot kvinnor till militarism och traditionell säkerhetspolitik) lyssnade jag extra noga när “lag och ordning” debatterades.

Under en hel halvtimme pratades det från höger till vänster om skärpt lagstiftning, skärpta straff och fler poliser. Någon nämnde det viktiga stödet till kvinnojourerna, flera hänvisade till #metoo-uppropen och kvinnors utsatthet för våld medan andra ville gärna fokusera på invandring, asylsökande och andras värderingar.

Det var mycket förslag på vad som ska göras när brotten redan begåtts men inte många förslag på hur vi ska förebygga dom på bästa sätt. Alltså hur vi ska göra för att kvinnor inte ska utsättas för sexuellt våld och annat våld överhuvudtaget.

Det var inte någon som nämnde dom destruktiva MASKULINITETSNORMERNA och det faktum att 97-98 procent av dom misstänkta för sexualbrotten är män, inte ett ord om PATRIARKALA STRUKTURER och framförallt inte ett ord om effektivt och fungerande våldsförebyggande arbete. Sådant som sparar oss både mänskligt lidande OCH ekonomiska resurser.

Det brann till när ANNIE LÖÖF radade upp fakta kring mäns våld mot kvinnor. Vi vet idag att detta våld kostar det svenska samhället minst 13 MILJARDER kronor om året (enligt vissa beräkningar uppemot 40 miljarder kr/år. Källor: bl a Ingvar Nilsson och EIGE).

Hade någon påtalat det så hade kanske programledarna tillrättavisat en att hålla sig till “ämnet”. Däremot verkade det inte vara något problem att prata migration och integration i alla andra ämnen (!) som togs upp under kvällen.

Inte undra på att JIMMIE ÅKESSON anses vara vinnare i debatten (Novus) när allt handlar om invandring, andras värderingar, hårdare straff och utvisning som lösning. Det är alltid någon annan som är boven i dramat och det är alltid någon annan som ska ta ansvar.

Det var också dåligt med förslag på lösningar och politiska krav som kommit från alla dom samlade #METOO-UPPROPEN och som lämnades in till jämställdhetsministern. Det var totalt sju krav (DN Debatt) som vi i F! helhjärtat stödjer och som är en del av våra konkreta politiska förslag för att komma till bukt med det sexualiserade våldet. Bland annat handlar det om skärpta krav på arbetsgivare att förebygga sexuella trakasserier och att utbilda i sexuellt våld i olika yrken och en förbättrad sex-och samlevnadsundervisning.

Det sista något som JONAS SJÖSTEDT lyfte tillsammans med samtyckeslagstiftningen men tyvärr missade även han att nämna det effektiva våldsförebyggande arbetet.

Varför kan inte det politiska samtalet om TRYGGHET och SÄKERHET istället handla om det vi vet fungerar för att uppnå ett samhälle utan våld? Det finns beprövade metoder och modeller som fungerar. Om vi vill så kan vi MINSKA VÅLDET RADIKALT på några mandatperioder. Det gäller i så fall att fokusera på att utmana just våldsamma manlighetsnormer, att främja jämställdhet och lära oss att säga ifrån när vi ser våld och kränkningar i vardagen.

Vi behöver alla ta ett ANSVAR och samarbeta på alla nivåer. I förskolan, skolan, på fritiden och på arbetsplatserna och ålderdomshemmet. Kan vi sluta prata om endast repressiva lösningar och istället fokusera på och satsa resurser på förebyggande arbete för en JÄMSTÄLLD VÄRLD UTAN VÅLD? Klart vi kan!

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik