Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

De demokratiska krafterna har ett ansvar gentemot det palestinska folket

15 maj 2022

Idag påminner det palestinska folket om al-Nakba eller ”Den stora katastrofen” som inträffade 1948, en dag efter det brittiska mandat av Palestina slutade och den israeliska staten och armén förstörde palestinska städer och byar och skapade mer än 700 000 flyktingar.

Idag, 74 år senare, fortsätter den israeliska regeringen att ta till övervåld mot palestinierna i Gaza och på Västbanken. För ett år sedan skadades minst 200 palestinier i samband med oroligheter vid al-Aqsamoskén i Jerusalem och bara för några dagar sedan blev den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh kallblodigt mördad av israeliska styrkor när hon utförde sitt jobb som reporter, med ”Press” väl synligt på bröstet. Inte nog med det slog säkerhetsstyrkor sedan till mot hennes familjs hus och polisen attackerade begravningen som det palestinska folket hade förberett för att ta kroppen till hennes sista vila.

 

Abu Akleh var en av arabvärldens mest kända Tv-journalister. Under många år delade hon med sig av historier om palestinier som levde under den israeliska militärens ockupation. Hon blev 51-år.

 

Situationen för palestinska journalister som arbetar i de ockuperade områdena är alarmerande. Enligt Palestinian Journalists Syndicate (PJS) och International Centre of Justice for Palestinians (ICJP) har cirka 50 palestinska journalister blivit mördade av israeliska styrkor sedan år 2000.

 

Gång på gång visar ockupationsmakten Israel att den inte respekterar palestiniernas mänskliga rättigheter och inte accepterar folkrätten. Den israeliska regeringen saknar förståelse för palestiniernas situation, som har pågått sedan staten Israel bildades och som försatt palestinierna på flykt från sitt land. I dag finns cirka fem miljoner palestinska flyktingar runt om i världen, varav de flesta sedan generationer levt hela sina liv i flyktingläger.

 

Feministiskt initiativ fördömer i de starkaste termer mordet på journalisten Shireen Abu Akleh och uttrycker sitt stöd för FN:s säkerhetsråds begäran att inleda ”en omedelbar, uttömmande, transparent och opartisk utredning” av Al Jazeera-journalistens död.

 

Feministiskt initiativ förnyar idag, i samband med att vi uppmärksammar ”al-Nakba”, vår solidaritet med det palestinska folket. Det är viktigt att Sverige följer upp erkännandet av staten Palestina genom politiskt stöd till den palestinska myndigheten. Rent konkret bör den svenska regeringen aktivt arbeta för att Israel uppfyller FN:s resolution 194 som ger palestinierna rätt att återvända hem.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik