Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Dags för demokratiska krafter i Brasil att gå ihop mot fascismen

8 oktober 2018

Igår var det val i Brasilien. Presidentkandidaten Jair Messias Bolsonaro vann den första omgången av presidentvalet med 46,2 procent av rösterna. Situationen för de mänskliga rättigheterna i Brasil är akut. Feministiskt initiativ uttrycker sitt stöd till #EleNão-rörelsen och alla demokratiska krafter i Brasil som kämpar emot hans högerextrema politik.

När Brasilien antog sin nuvarande konstitution i oktober 1988 saden dåvarande presidenten Ulysses Guimarães i den konstituerande församlingen ”Vi hatar diktaturen”. 30 år efter dessa ord är militärens roll i brasiliansk politik ett diskussionsämne i valkampanjen. Presidentkandidaten Jair Messias Bolsonaro, tidigare yrkesmilitär och fallskärmsjägare med kaptensgrad, vann den första omgången av presidentvalet med 46,2 procent av rösterna, tillsammans med armégeneralen och vice-presidentkandidaten Hamilton Mourão.

Bolsonaro har varit med i Brasiliens riksdag sedan 1991 och har bytt politisk parti åtta gånger. Trots det presenterar han sig själv som en kandidat anti etablissemanget. Han har sagt att han ska sätta militären på nyckelposter under hans regering. Som parlamentariker bekräftade han att det misstag som gjordes av den brasilianska militära diktaturen, som styrde landet mellan 1964 och 1985, var att ”tortera, och inte döda” regimens motståndare. Det är inte konstigt att han har stöd av grupper inom det militära som gärna ser att han kommer till makten. Detta skulle vara ett katastrofalt scenario för utövandet av demokrati och mänskliga rättigheter i det sydamerikanska landet. Många i Brasil kommer fortfarande ihåg när han attackerade Maria do Rosario, minister för mänskliga rättigheter, i en debatt med frasen: ”Du förtjänar inte ens att bli våldtagen. Du är mycket ful”. Denna kandidat ägnade sin röst till förmån för impeachment av Dilma Rousseffs till befälhavaren Ustra, känd i den brasilianska diktaturen för att använda tortyrtekniker som att införa råttor i gerillas vaginor. Den tidigare presidenten var en av hennes hundratals offer.

Detta skulle vara ett katastrofalt scenario för utövandet av demokrati och mänskliga rättigheter i det sydamerikanska landet.

Inte nog med det, är Bolsonaro en känd homofob och rasist som inte har några problem med att slänga sig med sexistiska kommentarer. Han är också abortmotståndare, försvarar dödsstraffet och vill avskaffa nedrustningslagen som förbjuder brasilianer att ha vapen i sina hem, och påstår: ”Vi måste kunna försvara oss från banditerna, vi måste göra som USA:s folk gör”. Hans högerextrema politik är en skymf mot demokratin.

Situationen för de mänskliga rättigheterna i Brasil är akut. Olika organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter rapporterar om det. Exempelvis Jordens vänner har ständiga rapporter om hur MR-försvarare åtalas, förföljs, utsätts för våld och mördas i Latinamerika och mer specifikt i Brasilien. Klasskillnaderna är otrolig stora. 1% av befolkningen har 36 gånger mer inkomst än 50% av befolkningen enligt den Brasilianska Institutet för Geografi och Statistik (IBGE). Samma institut visar hur år 2015 ökade fattigdomen igen i Brasilien, 19,3%, med 3,6 miljoner nya fattiga människor.

Feministiskt initiativ uttrycker sitt stöd till #EleNão-rörelsen och alla demokratiska krafter i Brasil som bekämpar patriarkatet, rasismen, nationalismen och fascismen.

Samtidigt har rörelser som kämpar för demokrati, HBTQ-rättigheter, kvinnorättigheter, miljö, urfolkens rättigheter, mark till jordlösa och fackföreningar i Brasil mobiliserat sig. Miljontals kvinnor gjorde det för några dagar sedan i Brasil och i olika delar av världen under parollen #EleNão för att hindrar att fascismen kommer till makten.

Feministiskt initiativ uttrycker sitt stöd till #EleNão-rörelsen och alla demokratiska krafter i Brasil som bekämpar patriarkatet, rasismen, nationalismen och fascismen. Vid denna tidpunkt är det extremt viktig att alla grupper som står för mänskliga rättigheter och för demokrati i Brasil går ihop för att besegra – i denna andra valomgång – ett projekt som skulle ta landet till tider där auktoritärismen regerade.

 

Läs också mitt första inlägg om detta här

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik