Farida al-Abani och Gita Nabavi,

Vi ser det som händer i Sudan

14 juni 2019

Till alla i Sverige som har familj och nära och kära i Sudan, vill vi skicka kärlek och ork. Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen och hoppas att uppmärksamheten som nu väcks, genom #blueforsudan, leder till snabba ageranden.

I december spreds en bild på fredsaktivisten Alaa Salah över hela internet. Alaa stod på en bil och talade till alla demonstranter i Khartoum. Den här bilden blev en symbol för de regeringskritiska protesterna i Sudan som till slut ledde till presidenten Omar al-Bashirs avgång. Protesterna utlöstes av ett regeringsbeslut om att avskaffa livsmedelssubventionerna – med kraftigt höjda matpriser som föjld, och pågick i flera månader innan al-Bashir slutligen avgick. Al-Bashir, vars styre började med att han 1989 ledde en militärkupp vilken avsatte den dåvarande, demokratiskt valde presidenten, är efterlyst av internationella brottmålsdomstolen, misstänkt för krigsförbrytelser och folkmord i Darfur.

Efter al-Bashirs avgång har ett militärråd tagit över styret. Protesterna har därför fortsatt, med krav på demokrati och ett civilt styre. Över 100 demonstranter har under de senaste veckorna mördats, och mer än 600 har skadats. Det finns uppgifter om att de paramilitära styrkorna våldtar civila. Unicef rapporterar att barn rekryteras för att delta i kampen och att barnen utsätts för sexuella övergrepp. Gatorna som var fyllda med demonstranter är nu folktomma. Nu förs maktstriden mellan oppositionen, som vill ha en civil regering, och militärjuntan. Vi hoppas att landet så snart som möjligt går till val och att övergångsrådet, som består av militären, ersätts med ett folkvalt styre där inga fler människor mördas.

En protest som leder till att demonstranter mördas är alltid något som bör väcka hela världens, och alla demokraters, uppmärksamhet. Vi får inte blunda.

Till alla i Sverige som har familj och nära och kära i Sudan, vill vi skicka kärlek och ork. Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen och hoppas att uppmärksamheten som nu väcks, genom #blueforsudan, leder till snabba ageranden.

Den blå färgen är från en av de mördades profilbilder. Han hette Mattar och just nu byter många sin profilbild till denna färg för att hedra honom och de andra mördade demonstranterna, och stödja protesterna i Sudan.

 

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik