Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Beskeden från KD och M är ett slag mot demokratin

23 mars 2019

Samtidigt som världen uppmärksammade FN:s dag för avskaffandet av rasdiskriminering normaliserade Kristdemokraterna, genom sin partiledare Ebba Busch Thor, rasismen och öppnade för samtal med SD.

Kort efter följer Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna med ett liknande besked. Normaliseringen av rasismen är inte ett nytt fenomen. Det har pågått under flera år och på olika nivåer samtidig som motståndet är större och större.

Kristdemokraterna och Moderaterna måste vara tydliga mot sina väljare. De röstar för att utesluta Victor Orbáns partiet, Fidesz, från europeiska partigruppen EPP för att ”Orbán är bortom allt som är acceptabelt” men här på hemmaplan öppnar de dörrarna för att normalisera ett parti som har sina rötter i nazismen och som sprider rasismen på alla möjliga sätt. Hur trovärdiga kan KD och M vara när det gäller arbete för demokratin och mot nationalismen? De är en del av problemet.

Deras besked är ett slag mot demokratin och uppmuntrar rasistiska krafter i sitt destruktiva arbete.

För varje dag är det tydligare att Europa behöver antirasistisk feminism.

Här kan du läsa mer om varför Orbáns regering är en hot mot demokrati

Jaime Gomez,
Utrikespolitisk talesperson och EU kandidat,
Feministiskt initiativ

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik