Farida al-Abani, Tidigare partiledare för Fi, 2019-2022.

Barn behandlas inte som barn när de är migranter, de är först migranter och sen barn

31 januari 2019

Minns hur jag räknade åren när jag var lite och förstod att min vistelse i detta land inte kom med några garantier.

” I 6 år har vi bott här nu, det är ändå länge.”
”7 år, nu har jag bott här mycket längre än vad jag gjorde i Libyen.”
Jag firade varje år, för mig själv och kände att det gjorde att jag kom närmare en garanti att få stanna. ”De kan omöjligen skicka tillbaka oss efter så många år, vi barn har nästan bara levt här hela våra liv”.

Sen 8, 9, 10, 11, 12 och sedan 13 år –  efter 13 år fick vi svar att vi fick stanna permanent. Slut på besök till migrationsverket och äntligen slapp jag räkna år och känna oro för min plats här. 6 år till och sen fick jag det röda och värdefulla passet – passerkortet till världen.

Det hade dock inte spelat någon roll att vi barn vuxit upp här i många år, barns rättigheter och behov är inte på något vis centrala vid en migrationsprocess och där är ett av många problem vi har i vår migrationspolitik och i våra lagar. Barn behandlas inte som barn när de är migranter, de är först migranter och sen barn.

Hoppas bröderna Timurbek, 12, och Sardorbek Sattorov, 9 ihop med familj får en chans att stanna med stöd av sin klass och media. VI vet att när fall blir uppmärksammade är chansen högre att familjer får stanna.

Detta får mig också att tänka på Selma Yohanes. Det gått mer än två månader sedan 16 åriga Selma Yohanes utvisades till ett transitboende i Italien – och vi kräver ännu att hon ska få komma tillbaka så som många andra barn och unga som med tvång eller påtryckning utvisats.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik