Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Att bekämpa Bolsonaro i Brasil är en del av kampen mot fascismen i världen

29 september 2018

Jair Messias Bolsonaro är en tidigare yrkesmilitär, fallskärmsjägare med kaptensgrad. Han är också presidentkandidat i Brasil med en högerextrem politik och en syn på världen som för tankarna till fascismen. Feministiskt initiativ uttrycker sitt stöd till #EleNão-rörelsen, till alla miljontals personer som kämpar emot denna politiker i Brasiliens presidentval.

”Om du är neutral i orättvisa situationer, har du valt förtryckarens sida.”
Desmond Tutu

Bolsonaro har varit med i Brasiliens riksdag sedan 1991 och har bytt politiskt parti åtta gånger. Den senaste är det nyliberala högerpartiet ”Partido Social Liberal” (PSL). Homofobiska, rasistiska och sexistiska kommentarer har blivit ett kännetecken för hans politik. Som parlamentariker bekräftade han att det misstag som gjordes av den brasilianska militära diktaturen, som styrde landet mellan 1964 och 1985, var att ”tortera och inte döda” regimens motståndare. Han attackerade Maria do Rosario, minister för mänskliga rättigheter, i en debatt med frasen ”du förtjänar inte ens att bli våldtagen”. Det är samma person som ägnade sin röst till förmån för impeachment av Dilma Rousseffs till befälhavaren Ustra, känd i den brasilianska diktaturen för att använda tortyrtekniker som att införa råttor i gerillas vaginor. Den tidigare presidenten var en av hennes hundratals offer.

Det är samma politiker som påstår att ”homosexuella är inte älskade, de är bara uthärda” eller att hans barn skulle aldrig bjuda ut en svart kvinna ”eftersom de är välutbildade” eller att ”kvinnor borde tjäna mindre eftersom de blir gravida”. Han är abortmotståndare, försvarar dödsstraffet och främjar slutet på nedrustningslagen som förbjuder brasilianer att ha vapen i sina hem: ”Vi måste kunna försvara oss från banditerna, vi måste göra som USA:s folk gör.” Han uttrycker också att hans förebild är Donald Trump och därför kallas han för ”Brasiliens Trump”.

Det är denna politiker som leder i opinionsmätningarna för att vinna den första valomgången inför presidentvalet den 7 oktober i Brasil. Bolsonaro är kandidaten som har genererat svaret på miljontals kvinnor, som med #EleNão(#NotHim)-rörelsen försöker hindra sitt val. Det är mot denna politiker som miljontals kvinnor i Brasil och i andra delar av världen kämpar emot, bland annat i demonstrationer idag.

Feministiskt initiativ uttrycker sitt stöd till #EleNão-rörelsen. Att bekämpa Bolsonaro i Brasil är att bekämpa patriarkatet, rasismen, nationalismen och fascismen. Ingen människa som tycker att det går inte att kompromissa med de mänskliga rättigheterna kan vara neutral vid denna tidpunkt.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik