Jaime Gomez Alcaraz, Utrikespolitisk talesperson & riksdagskandidat 2022

Asyl är en rättighet som ska garanteras oavsett ursprung

28 juni 2022

I fredags förra veckan dödades minst 23 flyktingar vid gränsen mellan Marocko och Spanien, då de utsattes för brutalt våld från marockansk polis. Feministiskt initiativ kräver att EU i allmänhet och Sverige i synnerhet garanterar lagliga och säkra vägar så att alla de som tvingas fly, oavsett religion, hudfärg eller ursprung, ser sina rättigheter respekterade med alla garantier för att söka skydd, skriver Jaime Gomez, utrikespolitisk talesperson, i ett uttalande.

Minst 23 flyktingar dödades och mer än 70 skadades, några av de allvarligt när en grupp på ca. 2 000 personer tog sig till gränsen vid gryningen och försökte korsa gränsen mellan Marocko och Spanien. Enligt det lokala spanska styret uppges 130 personer ha tagit sig över gränsen in till Melilla, där de förts till ett lokalt migrantcenter.

Det är inte första gången som liknande händelser äger rum men detta är en de allvarligaste med ett så stort antal döda människor. Det är häpnadsväckande att den spanska regeringens president, Pedro Sánchez, i stället för att visa att han avvisar det som hände, har gratulerat de marockanska myndigheterna och sagt ”Den marockanska polisen har arbetat hårt för att försöka förhindra detta våldsamma överfall.”

Enligt Amar Belani, särskilt sändebud för det algeriska utrikesministeriet med ansvar för frågan om Västsahara, bevisar bilderna som visas för omvärlden den extrema brutaliteten och den oproportionerliga användningen av våld från de marockanska styrkorna, en situation som har bekräftats av Amnesty International.

Det första svaret från EU:s myndigheter var det från Europeiska rådets ordförande Charles Michel, som stödde Spaniens hantering av situationen.

Feministiskt initiativ har påpekat vid flera tillfällen att länderna i den Europeiska unionen inte behandlar alla flyktingar på samma sätt. Flyktingar med icke-vita kroppar behandlas inte på samma sätt som till exempel ukrainska flyktingar som vill utöva rätten till asyl eller flyktingar som bekänner sig till den muslimska religionen som inte behandlas på samma sätt som flyktingar från andra religioner. Denna särbehandling är inget annat än rasism.

Feministiskt initiativ uppmanar EU:s migrationsmyndigheter att tillhandahålla nödvändiga medel så att icke kristna eller personer med icke-vita kroppar som söker asyl garanteras denna rätt. Därför kräver vi att EU i allmänhet och Sverige i synnerhet garanterar lagliga och säkra vägar så att alla de som tvingas fly, oavsett religion, hudfärg eller ursprung, ser sina rättigheter respekterade med alla garantier för att söka skydd.

Feministiskt initiativ stödjer också Amnesty Internationals krav på att en fullständig och oberoende utredning ska genomföras och att de som är ansvariga för dessa dödsfall ställs inför rätta. Vi uppmanar den svenska regeringen att via diplomatiska vägar kräva att regeringarna i Spanien och Marocko respekterar rätten till asyl.

Jaime Gomez, utrikespolitisk talesperson för Feministiskt initiativ

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik