Lotten Sunna, Riksdagskandidat för Fi 2018

Äntligen dags att skrota pensionsgruppen!

3 augusti 2018

Nu går även Centern ut och ifrågasätter nuvarande pensionssystem. Tidigare under sommaren har Socialdemokraterna gått ut vid ett par tillfällen med vallöften som bryter den överenskommelse som gjordes i december.

”Äntligen!” är det självklara utrop vi måste använda oss av, efter att i många år lyft frågan om nödvändigheten av ett nytt pensionssystem. Det skatbo till pensionssystem som såväl regeringen som de övriga partierna i Pensionsgruppen insisterat på att fortsätta bygga, med små tillägg här och där måste överges. Det går inte att fixa ett system som i grunden inte alls svarar mot de förväntningar som vi alla har rätt att ställa efter ett helt yrkesliv av skatteinbetalningar för att trygga ålderdomen för oss själva och våra medmänniskor.

Det behövs såväl akuta åtgärder som får omedelbar verkan och systemförändringar som tar lång tid att slå igenom. Där är vi överens. Däremot räcker inte det. Den grundläggande livinkomstprincipen måste också ifrågasättas. Det är den, mer än något annat som skapar klyftor mellan rika och fattiga pensionärer som är betydligt större än tidigare i livet.

Vi vet ännu inte om det är Christina Rogestam själv, i egenskap av riksdagskandidat för C, som står för denna åsikt, eller om hon har sitt parti med sig. Centern bryter i så fall, likt socialdemokraterna, mot den pensionsuppgörelse som Pensionsgruppen presenterade i december. Läs hennes inlägg här: https://www.svd.se/hela-pensionssystemet-behover-renoveras

Vi välkomnar att Pensionsgruppens dagar ser ut att vara räknade. Debatten behöver ut i det offentliga och bearbetas i riksdagen och dess utskott. Feministiskt initiativ har ett genomgripande förslag som vi väntar ivrigt på att få motionera om i riksdagen.

Läs vår pensionsrapport

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik