Teysir Subhi, Partiledare, kommunpolitiker & riksdagskandidat 2022.

Aborträtten är inte förhandlingsbar!

3 oktober 2022

Rätten till fri abort är en mänsklig rättighet som fastställs i flertalet internationella konventioner. Ibland handlar abort om att säkra personers liv och hälsa, ibland om rätten att få bestämma över sin egen kropp, sitt eget liv och framtid.

Oavsett anledning borde det vara en rättighet enkelt att skriva under på. Men så är tyvärr inte fallet vilket lett till att osäkra aborter är den största dödsorsaken bland kvinnor globalt. Därför står Feministiskt initiativ och vår partiledare Teysir Subhi upp för aborträtten!

Högerextrema krafter är på frammarsch, både här hemma och på platser runt om i världen. Vi vet att det innebär att aborträtten är hotad och i många länder redan blivit inskränkt. I Sverige har Julia Kronlid från Sverigedemokraterna just blivit framröstad till andre vice talman, en nominering som Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna står bakom. Det innebär att vi nu har en talman och representant för Sverige som fram till igår 27e september gillade abortmotståndarna ”Ja till livet” i sociala medier samt har författat en stor mängd abortkritiska motioner under sin tid i riksdagen. Bland annat förslag om att lagstadga vårdpersonals rätt till samvetsfrihet och att sänka gränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12. Kronlids försvar, om att det var partilinjen Sverigedemokraterna då hade, gör knappast saken bättre.

Det är tydligt att kampen för aborträtten aldrig varit viktigare. Idag 28 september är det den globala dagen för säkra aborter, en rättighet Feministiskt initiativ står upp för idag och alla andra dagar. Delta i RFSU:s kampanj #StåUppFörAborträtten du också.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik