Luis Lineo, Säkerhetspolitisk talesperson och partistyrelseledamot

25 miljarder på mänsklig säkerhet?

1 augusti 2018

Fi beklagar att regeringen beslutar att köpa Patriot-missiler från USA till en kostnad av 10 miljarder kronor. När fler avfyrningsramper och robotar införskaffas enligt plan så kommer systemet kosta skattebetalarna upp till 25 miljarder kronor.

Att köpa Patriot-missiler knyter Sverige närmare NATO och gör oss beroende av USA inom försvarspolitiken. Men framförallt är det en gigantisk satsning på gammeldags invasionsförsvar som inte är användbart utanför ett totalt nationskrig. Patriot svarar inte mot nutidens säkerhetshot, där Sverige tvärtom behöver ett flexibelt och bredare försvar som kan möta IT-hot, pandemier, naturkatastrofer och annat.

Ingen del av offentlig sektor tillåts kosta lika mycket som militären. Upp till 25 miljarder är en astronomisk summa gällande säkerhetsarbete. Som jämförelse kan sägas att hela myndigheten MSB som kommit i fokus vid skogsbränder har en årlig budget på 1 miljard. Eller att regering plus Vänsterpartiet efter #metoo enades om att satsa 50 miljoner kronor på kvinnojourer, 0,2% av kostnaden för Patriot-systemen.

Vi vill omrusta från kostsamt invasionsförsvar till arbete för mänsklig säkerhet. För bara en bråkdel av kostnaden av Patriot kan vi bygga verklig säkerhet för människor, här och nu.

Läs mer om vad vi skrivit i Mänsklig Säkerhet om detta här.

Mer debatt

Vår politik

Feministiskt initiativ är en demokratirörelse. Vi försvarar de mänskliga rättigheterna, förnyar politiken och förändrar makten. Med kärleken som drivkraft vill vi skapa ett jämställt samhälle där alla människor har samma rättigheter och möjligheter inom livets alla områden.
Vår politik