QX: Manifestation mot sexuellt våld

18 januari 2014

I dag hålls en manifestation i Stockholm mot sexuellt våld och för en samtyckeslag.

Över 5 000 personer har sagt att de kommer att delta i manifestationen som äger rum klockan 13 på Medborgarplatsen i dag. Några av arrangörerna är Kvinnors Nätverk, Föreningen storasyster och Sveriges kvinnolobby. Sissela Blanco Nordling, från Feministiskt initiativ är en av dagens talare.
– Vi vill uppmärksamma de senaste tidens friande domar, säger hon.

Hon tänker bland annat på förra veckans dom i Lund, där mannen som erkänt att kvinnan han våldtog sagt nej, ändå friades.
– Det finns ett jättestort mörkertal, men alldeles för få av de fall som anmäls leder till åtal, säger Sissela.

Feministiskt initiativ tycker att poliser och domare behöver utbildas i genus- och hbtq-frågor.
– Bemötandet av brottsoffer måste bli bättre, oavsett om det handlar om sexuellt våld, hatbrott eller andra övergrepp. Man ska bli bemött med respekt istället för att bli skuldbelagd och kränkt.

Partiet vill också att en samtyckeslag införs.
– I dag är det oftast så att man måste ha gjort fysiskt motstånd för att förövaren ska kunna dömas. Men många blir ju som förlamade om det händer och hoppas bara att det snart går över. Därför vill vi införa lagen.

Kan det vara problematiskt med en samtyckeslag? Om man till exempel efteråt blir osams och hävdar att ens partner våldtagit en, för att man glömt att fråga innan.
– Det är inte sannolikt att det skulle leda till varken åtal eller fällande dom om det är påhitt, rättsväsendet har till uppgift att lyssna in och bedöma trovärdigheten hos alla inblandade parter.

Vad hoppas ni manifestationen leder till?
– Vi vill att fler ska engagera sig och inte känna hopplöshet. Alldeles för många förövare går fria. Det får vara nog nu!