Orbáns regering är ett hot mot HBTQI-rörelsen

15 juni 2021

Det ungerska parlamentet antog förra året nya lagar som förbjuder juridiskt könsbyte och adoption för samkönade par. Dessa lagar är ett tydligt tecken på regeringens förföljelse av HBTQI-rörelsen och Ungerns premiärminister Viktor Orbán med sitt regeringsparti Fidesz vill driva det ännu längre.

Idag röstar parlamentet om lagändringar som hotar HBTQI-personers rättigheter ännu mer. Orbáns konservativa högerregering föreslår nu att även ”främjande av homosexualitet” ska förbjudas i Ungern vilket bland annat kommer innebära att sexualundervisningen i skolor inte får informera om samkönat sex utan måste respektera Ungerns identitet och kristna kultur, samt att information om transexualitet blir otillgängligt för personer under 18 år.

Förslaget inkluderas i ett lagändringspaket som rör pedofili som ett medvetet försök att utmåla HBTQI-personer som pedofiler.

Feministiskt Initiativ fördömer i de starkaste ordalag den ungerska regeringens förslag – ett förslag som kommer innebära en ökning av diskrimineringsmekanismer som Orbáns regering har implementerat i landet på bekostnad av demokratiska rättigheter som vunnits genom år av kamp. 

Vi uttrycker också vår solidaritet med organisationer i det civila samhället och i synnerhet kvinno- och HBTQI-organisationer som är i behov av stöd från alla demokratiska krafter runt om i världen.

 

Jaime Gómez, utrikespolitisk talesperson, Feministiskt Initiativ
Andrés Esteche Caratte, HBTQI-politiska utskottet, Feministiskt Initiativ
Emanuel Hagerblom Sjökvist, HBTQI-politisk talesperson, Feministiskt Initiativ