Frågor och svar om valen 2014

Hur många gånger har du fått höra att en röst på Fi är en bortkastad röst? Vi kände att vi behövde sätta ihop några svar till dig som du kan ha användning för när du får den frågan igen.

Hur många gånger har du fått höra att en röst på Fi är en bortkastad röst? Vi kände att vi behövde sätta ihop några svar till dig som du kan ha användning för när du får den frågan igen.

Är en röst på Feministiskt initiativ en bortkastad röst?

I en demokrati finns inga bortkastade röster. Alla röster räknas. Varje röst i en demokrati är viktig. Varje röst är ett hopp, en verklighet och en människa. Varje röst ger samhället chansen att lyssna och bli bättre.

Men om jag röstar på Feministiskt initiativ och ni inte kommer in?

Då har du röstat på den politik som du tror är bäst för den framtida utvecklingen. Dessutom är det demokratiska systemet uppbyggt för att människors visioner och frågor ska kunna bli verklighet i tider där de etablerade partierna inte anses vara tillräckligt bra. Det är uppbyggt för att nya partier ska kunna växa. Till exempel får ett parti med 1,0 procent av väljarstödet sina valsedlar betalda, tryckta och distribuerade till vallokalerna i de nästkommande två valen. Detta får nu Feministiskt initiativ i EU-valet, eftersom 2,2 procent av väljarna röstade på oss i valet 2009. Om ett parti får 2,5 procent av rösterna i ett val får det dessutom statligt ekonomiskt partistöd och kan anställa personal, hyra lokaler, trycka kampanjmaterial och så vidare.

Vad säger ni om att Feministiskt initiativ stjäl röster från andra feministiska partier?

Inget parti kan någonsin äga din röst i en demokrati. Därför kan heller inga röster stjälas, utan de är per definition fria.

Feministiskt initiativ går till val på mandatet att driva en feministisk och antirasistisk politik. Vi är den röst som står upp för mänskliga rättigheter och mot alla former av diskriminering. Vi utmanar de andra partierna med de modigaste och mest omfattande förslagen mot ojämlikhet och alla former av diskriminering. Vi kommer aldrig sätta kvinnors mänskliga rättigheter på väntelistan till förmån för andra frågor, så som de andra partierna gör. Med våra tydliga prioriteringar stärker Feministiskt initiativ dessutom de antirasistiska och feministiska rösterna i de andra partierna.

Jag vill ha en rödgrön regering, då kan jag väl inte rösta på Feministiskt initiativ?

Feministiskt initiativ behövs i riksdagen, oavsett vilka partier som bildar regering. Vi är din garant för en feministisk och antirasistisk politik. Feministiskt initiativ stödjer en rödgrön regering framför en borgerlig.

I valet 2006 var det många som ville rösta på Feministiskt initiativ, men som röstade på något av de rödgröna partierna istället för att ha kvar den socialdemokratiska regeringen. Ändå blev det ett regeringsskifte och borgerlig regering. Även i valet 2010 var det många som ville rösta rosa, men som trots detta röstade rödgrönt i syfte att byta regering, men den borgerliga regeringen blev som bekant ändå sittande. Feministiskt initiativ kom inte in i riksdagen, men det gjorde Sverigedemokraterna.

Om alla som stöder Feministiskt initiativ verkligen röstar på oss har vi inga som helst problem att komma in i riksdagen. Förra valet tyckte nästan varannan väljare, 46 procent, att det vore bra om Feministiskt initiativ kom in i riksdagen. Och hela 15 procent kunde tänka sig att rösta på oss. Detta enlig den Sifoundersökning vi själva lät göra inför valet 2010.

Tillbaka till Frågor och svar