När kriget är ett faktum är det dags för mobilisering för fred

24 februari 2022

Feministiskt initiativ fördömer invasionen av Ukraina som den ryska regimen genomförde idag och uppmanar de parter som är inblandade i den militära konflikten att respektera civilbefolkningens liv i enlighet med folkrättens normer.

En fruktansvärd utveckling på en konflikt som borde lösas med diplomati om de inblandade parterna hade haft politisk vilja.

Alla inblandade parter, inklusive Nato, agerar med militarismens glasögon på. Den globala militarismen är en av de främsta orsakerna till död och konflikt, fattigdom och ofrivillig migration, sönderslagna samhällen och miljöförstöring. Militarism är det ultimata patriarkala förtrycket.

Feministiskt initiativ uppmanar svenska regeringen att inte normalisera en berättelse som motiverar Sveriges deltagande i Nato. Vi har flera gånger sagt och kommer fortsätta att säga: Nato bygger på militära medel inklusive kärnvapen. Att Sverige närmar sig Nato minskar inte hotbilden mot Sverige – tvärtom kommer den att öka – liksom risken att vi dras in i krig. Fi kräver att regeringen aktivt driver en politik för avspänning, nedrustning och diplomati och samtidigt arbetar för att ta emot de flyktingar som detta fruktansvärda krig skapar. Vi måste alltid visa vår solidaritet med människor på flykt från krig och förtryck.

Nu när kriget är ett faktum är det dags att fördubbla våra ansträngningar för att uppnå fred. Vi uppmanar det civila samhället och dess organisationer att aktivt mobilisera sig för en vapenvila och ett fullständigt upphörande av den militära konfrontationen äger rum. Nato är inte lösningen för det handlar inte om att välja mellan två imperialistiska stormakter.

Det går inte att kriga sig fram till fred.