Mitt krav: Stoppa mäns våld mot kvinnor

9 augusti 2022

En av de mest allvarliga konsekvenser är att kvinnor och barn tvingas fly och lämna hela sina liv bakom sig. Anhöriga, vänner, skola och arbete - allt behöver de lämna, på grund av en våldsam man som samhället inte kan skydda dem ifrån. Ofta tvingas de byta identitet för att ens kunna försöka påbörja nya liv. Men hur gör man det, berövad på sitt trygghetsnät, traumatiserad och långt bort från allt som tidigare funnits i ens liv?

Igår hade jag ett möte med representanter för Gömda kvinnor, vilket var ett av de starkaste samtal jag har haft. På Instagramkontot @gomda.kvinnor sprider de kunskap och medvetenhet om allvarliga brister i vårt samhällssystem. Bland annat är det många som vittnar om hur våldet fortsätter i domstolar genom bland annat orosanmälningar och bodelningar, och det har även hänt att myndigheter lämnat ut uppgifter så att förövarna kunnat spåra upp gömda kvinnor och barn, trots deras skyddade identiteter.

Jag blev så oerhört berörd när de berättade om hur barn tvingas till umgänge med förövare, vilket innebär att mammor ibland måste köra 3 timmar enkel väg för att lämna barnen hos den våldsutövande pappan i deras före detta gemensamma hem. Om barnen inte vill träffa pappan eller om hon väljer barnens bästa måste hon antingen tvinga barnen att träffa honom ändå, eller acceptera vite på tusentals kronor. Jag kan inte ens föreställa mig vilket enormt trauma detta måste vara, och jag blir så fruktansvärt arg över att det här tillåts pågå inom vårt eget rättssystem.

Jag är så tacksam för det förtroende som dessa kvinnor gett mig i och med vårt möte och att de delade med sig av sina upplevelser. Även om det lämnade mig med en tung känsla, så känns det också hoppfullt. För vi är överens om så många saker, och det gav mig kraft att ta mig an det politiska arbete som krävs för en förändring. Allt dessa kvinnor vill är att slippa leva gömda. Att få tillbaka deras egen och deras barns frihet och leva fullvärdiga liv.

Teysir Subhi, Partiledare, kommunpolitiker & riksdagskandidat 2022.