Människor jagas i jakten på ett bättre liv

9 oktober 2014

På måndag inleds en "REVA" över hela Europa och vi uppmanar alla att samla observationer över polisens agerande under denna period.

På måndag inleds en europeisk operation som slår mot papperslösa. Mos Maiorum är ett initiativ av det nya italienska ordförandeskapet I ministerrådet. Initiativet är en upprepning av Greklands, Cyperns och Litauens tidigare operationer Afrodite, Aerodromos och Perkunas. Sverige har deltagit i två av dessa operationer.

Operationen handlar om att mobilisera poliser i medlemsländerna till att fokusera på att identifiera och förhöra papperslösa. Informationen ska användas för att röja människosmugglare och flyktvägar in i och inom Europa. Detta ska pågå mellan den 13:e och 26:e oktober.

Vi har varit i kontakt med svenska justitiedepartementet, Frontex och den svenska polismyndigheten. De lämnar inte ut någon information om hur Sverige har deltagit förrän operationen är över.

Feministiskt initiativ uppmanar alla att skicka in observationer över polisens agerande under denna period.

Vi kommer att följa upp hur operationen utförs i Sverige och i andra medlemsländer, samt ta reda på hur tidigare operationer har utförts. Informationen är helt avgörande för att utvärdera och förstå hur vi ska kunna göra för att förändra EU-politiken. EU kan minska människosmugglingen, inte genom att identifiera och förhöra papperslösa, utan genom att erbjuda säkra och lagliga vägar till Europa.

Feministiskt initiativ kämpar för öppna gränser och den svenska regeringen kan börja med att öppna konsulat och beskickningar för asylsökande. Idag gör den europeiska flyktingpolitiken människor laglösa i jakten på ett bättre liv.

Soraya Post och Feministiskt initiativs styrelse