Latinamerika och världen förlorar en feministisk förebild

19 mars 2018

Internationell media informerar om att Marielle Franco, känd feminist och HBTQ aktivist som kämpade för mänskliga rättigheter för de mest exkluderade i det brasilianska samhället, mördades i onsdags på gatan i Rio de Janeiro. Även föraren av fordonet som hon färdades i, Anderson Pedro Gomes, sköts ihjäl. Ytterligare en person som satt i bilen skadades. Marielle mördades när hon var på väg hem efter att hon deltagit i ett seminarium för svarta kvinnliga aktivister.

Som medlem i Rio de Janeiros människorättskommission arbetade Marielle outtröttligt för att försvara  svarta kvinnors och ungdomarnas rättigheter i ”favelas” och andra exkluderade samhällen. Latinamerika, och världen, har förlorat en feministisk förebild och en kämpe för mänskliga rättigheter.

Feministiskt initiativ fördömer i de hårdaste ordalag detta mord och stödjer Amnesty Internationals krav om att myndigheterna i Brasilien så snabbt som möjligt, och fullt ut, måste utreda dessa mord, och de ansvariga måste lagföras.

Vi uttrycker vår solidaritet med det brasilianska folket. I synnerhet med kvinno- och HBTQ-rörelsen, feminister, svarta antirasister och urfolksrörelserna som i dag riskerar sina liv för att inte förlora positionerna som de vunnit genom decennier av kamp.

Jaime Gomez,
Utrikespolitisk talesperson för Feministiskt initiativ