Kristdemokraterna står för en familjefientlig politik

29 mars 2014

Kristdemokraterna saknar respekt för HBTQ-personers rättigheter. Göran Hägglund kallar Sverige ”familjefientligt”. Jag är tveksam till att han på det sättet kommer att lyckas vinna tillbaka väljare från den yttersta kristna högerkanten. Vad jag däremot vet säkert är att KD själva varit ytterst familjefientliga. // Lars Gårdfeldt i Debatt.svt.se

LARS-G~1
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin och Henrik Montgomery/TT

Nu  är det dags. Kristdemokraterna håller kommun- och landstingsdagar i Göteborg och imorgon lördag samlas partitoppen för jubileumsbankett på Svenska Mässan, med anledning av att KD fyller 50 år.

Det blir säkert festligt värre. Samtidigt visar färska opinionssiffror att KD för sjätte månaden i rad ligger under fyraprocentsspärren och således skulle ramla ut ur riksdagen om det vore val i dag.

Göran Hägglund väljer därför att ta till det stora artilleriet när han medverkar i dagens P1 Morgon. Sverige är ”familjefientligt” och ”individualistiskt” förklarar han och upprepar därmed idéer som han tidigare fört fram i den kristna tidningen Dagen.

Tankefiguren om Sverige som världens mest ”familjefientliga” land har Hägglund stulit från André Juthe, företrädare för Kristna Värdepartiet, ett nybildat parti med högerkristna rötter som i en artikel på SVT Debatt den 8 januari förklarade att måttet nu var rågat, att KD hade svikit sina kristna väljare i abortfrågan och att den nuvarande svenska politiken var – just det – ”familjefientlig”.

Jag är tveksam till att Hägglund kommer att lyckas i ambitionen att vinna tillbaka väljare från den yttersta kristna högerkanten. Vad jag däremot vet säkert är att KD själva varit ytterst familjefientliga – gentemot oss regnbågsfamiljer.

Hade KD fått styra hade mina barn inte haft rätt att ha både min man och mig själv som sina juridiska föräldrar, lesbiska hade inte fått rätt till insemination via offentlig sjukvård, samkönade par hade inte erkänts rätten att ingå äktenskap och gifta transsexuella skulle fortsatt tvingas skiljas från sin partner inför könskorrigerande behandling.

KD:s familjefientlighet drabbar även barn i heterosexuella familjer. 2012 beslöt man att verka för ett avskaffande av de så kallade ”pappamånaderna” i föräldraförsäkringen.

Om KD på allvar hade brytt sig om familjen hade man i stället verkat för en jämlikt delad föräldraförsäkring. En sådan reform skulle gynna barnets nära anknytning till båda sina föräldrar.

Vad ska man då säga om det andra ledet i Hägglunds klagosång? Att Sverige blivit för individualistiskt?

Jag skulle vilja hävda motsatsen, framför allt när det gäller kvinnors livsvillkor. Hälften av alla nyblivna kvinnliga pensionärer tvingas i dag leva på garantipension. Det innebär en inkomst på drygt 7000 kronor – före skatt.

Det säger sig själv att en så låg pension går knappt att leva på, än mindre räcker den till för möjligheten att välja ett självständigt liv – för de kvinnor som vantrivs i sina äktenskap och helst skulle önska sig en skilsmässa.

Dagens pensionssystem är således ytterst ”familjevänligt” om man så vill. Kvinnor är för sin försörjning beroende av sina män och männens högre inkomst.

Problemet med Sverige är inte som KD och KV hävdar att vi svenskar blivit alltför individualistiska och att vi bor i världens mest familjefientliga land.

Vad som däremot är ett problem i den svenska politiken är kvinnofientligheten och KD:s brist på respekt för HBTQ-personers rättigheter.

Lars Gårdfeldt, präst och teologie doktor, riksdagskandidat för Feministiskt Initiativ