Kongressuttalande om Sveriges vapenexport

26 mars 2017

Svenska regeringen bör prioritera mänskliga rättigheter i stället för vapenexport

Sveriges regering driver en aggressiv politik för vapenexport. Konkreta exempel ser vi i Brasilien, Colombia och Botswana. I det förstnämnda landet är försäljningen av 36 stycken stridsflygplan JAS 39 Gripen ett faktum. Kontraktet trädde i kraft till en total kostnad av 50,6 miljarder kronor. Istället för att rikta insatser på att minska den stora ojämlikheten i landet vill nu den svenska regeringen göra liknande satsningar för att försöka sälja JAS Gripen till Colombia.    

Colombia befinner sig i ett avgörande moment när det gäller landets framtid. Colombias regering undertecknade ett fredsavtal med FARC-EP i november förra året. På detta sätt slutade den väpnade konflikten med den organisation och som plågat landet i över 50 år, med ett resultat av mer än 250,000 döda och 6,000,000 flyktingar. Nu vill den svenska regeringen omvandla en fredsprocess till en marknad för att sälja vapen. Feministiskt initiativ delar kritiken från mänskliga rättighetsorganisationer om att Colombia inte behöver förstärka vapenarsenalen när situationen för mänskliga rättigheter är katastrofal. 120 människorättsaktivister har blivit mördade de senaste 14 månaderna. Organisationer från det civila samhället är under attack.

Mänskliga rättigheter är ett område där både Colombia och Brasilien behöver stöd av det internationella samfundet. Feministiskt initiativs partikongress uttrycker sitt stöd till människorättsaktivister, kvinnoorganisationer, ursprungsbefolkningsorganisationer och andra organisationer från det civila samhället i både Colombia och Brasilien. Den svenska regeringen bör – om den menar allvar med sin feministiska utrikespolitik – fokusera sina resurser på att ta fram konkreta åtgärder som garanterar respekt för mänskliga rättigheter och stopp på vapenexport.

Feministisk initiativs Kongress
Västerås 2017