Klimatutsläpp känner inga landgränser

18 april 2016

I dag meddelade statliga Vattenfall att de säljer sin brunkolsverksamhet till det tjeckiska bolaget EPH. Det är ett stort svek att regeringen därmed bryter sitt löfte om att gå före i arbetet för en fossilfri värld.

12963740_10153636600822399_2442562762680996444_n

Försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet sker samma vecka som regeringen formellt skriver under det klimatavtal som slöts i Paris i höstas. Avtalets mål är satt till att begränsa jordens temperaturhöjning till mellan 1,5 och 2 grader. Europas brunkolsgruvor tillhör de största källorna till utsläpp av koldioxid och deras årliga utsläpp är större än de som hela Sverige står för. Brunkolsreserverna som Vattenfall nu beslutat sig för att sälja till tjeckiska EPH motsvarar 24 gånger det Sverige släpper ut på ett år.

Inför klimatmötet COP21 lanserade regeringspartierna initiativet ’Fossilfritt Sverige’. Initiativet är ambitiöst och en av de punkter som skrivs under av medlemsorganisationerna och regeringen är: ”Världen behöver bli fossilfri. Vi ser positivt på att Sverige går före”. Om regeringen godkänner affären har Sverige och Vattenfall i dag tagit ett avgörande kliv bakåt. Ett kliv som förmodligen innebär större konsekvenser för klimatet än alla andra beslut under denna mandatperiod.

Feministiskt initiativ vill att Sverige går i bräschen i arbetet för en fossilfri värld. Genom att sälja Vattenfalls brunkolsgruvor har regeringen brutit sitt tidigare löfte.