Idag firar vi Transgender Day of Visibility!

31 mars 2017

Feministiskt initiativ vill se en värld där människor fritt kan definiera och uttrycka sitt kön och där alla har rätten att bestämma över sin egen kropp.

Idag hyllar vi transrörelsen och kampen för transpersoners rättigheter. Vi hyllar er som kämpar med blod svett och tårar för att skapa filmfestivaler, mentorprogram, sommarläger, mötesplatser, aktioner och annat för att göra livet bättre för såväl nuvarande som kommande generationer transpersoner.

I ett samhälle där transpersoner systematiskt osynliggörs och diskrimineras behöver vi fortsätta gå samman för att synliggöra transpersoners livsvillkor och stärka transpersoners rättigheter. Vi behöver göra det idag men också alla andra dagar om året – genom konkret politik i våra rosa kommuner, genom aktivism, opinionsbildning och inte minst samverkan med det civila samhället.

I helgens kongress antog vi en utvecklad politik på området könsidentitet och könsuttryck. Bland annat tog vi ställning för att för att stärka självbestämmandet och förenkla processen kring ändring av juridiskt kön, genom att avskaffa åldersgränsen, separera den juridiska processen från de medicinska utredningarna för könsbekräftande vård och slopa inblandningen av Socialstyrelsens rättsliga råd.

Tillsammans fortsätter vi kampen för ett samhälle bortom cis-normen!

Djuna Jangmyr,
Feministiskt initiativs transpolitiska medlemsgrupp
Sissela Nordling Blanco,
hbtq-politisk talesperson