Nu startar F!:s partikongress 2017

24 mars 2017

Under dagarna ska medlemmarna fatta beslut om vilka partiledare, vilken partisekreterare och vilken styrelse som ska leda Feministiskt initiativ under kommande tvåårsperiod. Mänskliga rättigheter genom feminism är fokus för den nya politiken.

Feministiskt initiativ finns nu i hela landet och är organiserat i över 80 medlemsgrupper och avdelningar. Partiet har idag ett så stort antal medlemmar att kongresser ska baseras på valda ombud. Till kongressen 2017 har Feministiskt initiativ fått in 270 stycken motioner från medlemmar, kommungrupper och temagrupper.

– Över 300 ombud från hela Sverige kommer till kongressen i Västerås för att utveckla partiets politik. Det är ett enormt arbete som har lagts ner i grupper och avdelningar. Mer än dubbelt så många motioner har kommit in i år jämfört med kongressen 2015, säger Rasmus Åkesson, kongressansvarig i Feministiskt initiativs partistyrelse.

Feministiskt initiativs stadgar säger att partiet ska ha två eller tre partiledare. En enig valberedning föreslår nuvarande partiledare Gudrun Schyman och Victoria Kawesa, nuvarande antirasistisk talesperson, till partiledarposterna. Som partisekreterare föreslås Maria Pettersson. Hon skulle som vald partisekreterare bli den första för Feministiskt initiativ.

Skuggriksdagsgruppen har försett partistyrelsen med ett stort antal förslag inför kongressen och dessa har behandlats av medlemmarna i form av propositioner. Prioriterade politikområden, som kan sammanfattas under parollen mänskliga rättigheter genom feminism, är feministisk säkerhetspolitik, kulturpolitik, pensioner, barnrätt samt flyktingpolitik och mottagande av nyanlända.

  • Tid: Fredagen den 24 mars – söndagen den 26 mars
  • Plats: Aros Congress Center (ACC) på Munkgatan 7 i Västerås
  • För mer information: Feministiskt initiativs pressjour 0706-100 191
  • Följ oss på Twitter och Instagram: @Feministerna

Kongressen livestreamas under helgen