I dag lanseras Gudrun Schymans valturné: #klartvikan

8 juni 2018

Självklart har politikens egen rockstjärna en egen t-shirt med turnéplanen på ryggen

– Gudrun är politikens rockstjärna, och alla rockstjärnor behöver en turnétisha, säger Maria Starck, kampanjledare på Feministiskt Initiativ. Valturnéns T-shirt är designad av Martin Ander, grafisk designer och konstnär som bland annat jobbat med Håkan Hellström.

Under sex veckor kommer över 60 städer besökas, men på den över 924 mil långa resan kommer hon inte att lämna marken.

– Jag vill visa att det är möjligt att välja bort flyget, säger Gudrun Schyman.

Flyget är en av de största klimatbovarna. På den populära flygsträckan Stockholm-Göteborg släpper flyget årligen ut 174 000 ton koldioxid, medan motsvarande tågresor hade stannat på 1,3 ton (siffror som tidningen ETC tagit fram).

– Det är viktigt att vi alla drar ner på våra flygresor när det är möjligt. Men det förutsätter att det ska vara lätt att välja ett miljövänligare alternativ, och så ser det verkligen inte ut på alla ställen i dag. Därför måste politiken bli mycket mer kraftfullt. Miljö- och klimatpolitik är inga köksbordsfrågor där det räcker med att vi var och en ”väljer” oss fram till rätt lösning. Det handlar om att vi måste göra upp med föreställningen om att vi är ”herrar över jorden” och inser att vi är ”en del av” och att vi måste hålla oss inom klotets gränser, säger Gudrun Schyman.

Startskottet för valturnén går den 1 augusti och under sex veckor kommer Gudrun Schyman att besöka över 60 städer, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Och färden kommer alltså endast att gå via landets vägar och räls. Totalt blir det en resa på 924 mil och i snitt är det inplanerat 4 timmar politiksnack om dagen.

–Vi är många och vi gör det tillsammans! Jag möter en enorm kraft och vilja till politisk förändring runt om i landet. Folk hör dagligen av sig till Feministiskt Initiativ och vill hjälpa till ideellt – allt från taxichaufförer som erbjuder skjuts till lokalgrupper som vill möta upp på tågstationen med fika och ballonger. Jag tycker det ska bli fantastiskt roligt, säger Gudrun Schyman.