Gudrun och Gita marscherar för klimatet

7 september 2018

På lördag deltar partiledarna i den globala demonstrationen People’s climate march i Stockholm under parollen “hjärtat slår för jorden”.

Foto: Märta Thisner

Foto: Märta Thisner

 – Vår politik handlar om att visa hur hållbarhet, jämställdhet och jämlikhet är sammanlänkat. Den rosa tråden saknas i riksdagen i dag, säger Gudrun Schyman.

People’s climate march samlar på lördagen människor över hela världen för att kräva en radikalare klimatpolitik. I Rålambshovsparken träffas medlemmar i Feministiskt initiativ för att gemensamt gå under parollen “klimat, rättvisa, feminism”.

– Det vi ser i dag är att varken högern eller vänstern lyckas genomföra en politik som förstärker de mänskliga rättigheterna och anpassar vårt sätt att leva så att det blir hållbart för miljön och klimatet. Det behövs en radikal röst som ifrågasätter det rådande samhällssystemet. Klimatförändringar som idag hotar människor och ekosystem har sitt ursprung i att delar av världens befolkning har tagit sig rätt att överutnyttja jordens resurser, säger Gudrun Schyman.

– Miljö- och klimatfrågan är vår tids största ödesfråga, där vi har högre ambitioner än alla de nuvarande riksdagspartierna. Bland annat vill vi införa ett konsumtionsmål så att inte bara de utsläpp inom landet räknas när vi konsumerar mer än någonsin och produktionen sker i andra länder, säger Gita Nabavi.

Feministiskt initiativs medlemmar samlas i Rålambshovsparken klockan 14.00.
Mer info här

F! vill bland annat:

  • Införa konsumtionsmål för svenska utsläpp oavsett var de uppstår. Utsläppen per invånare ska minska med 25 procent till 2022, 50 procent till 2026 och nå netto nollutsläpp till 2040.
  • Höja flygskatten med 20 procent direkt och minska flygsubventioner.Införa en klimatskatt på kött och samtidigt sänka momsen på frukt, grönt och spannmålsprodukter.