Glöm inte Sveriges roll i slavhandeln!

9 oktober 2015

Sverige var ett av de sista länderna i Europa som officiellt avskaffade slavhandeln den 9 oktober 1847. I dag bor ca 180 000 afrosvenskar i Sverige, men Afrika beskrivs fortfarande som utan kultur, historia och civilisation. Som ett led i vårt antirasistiska arbeta vill F! inrätta en svensk nationell dag för avskaffandet av slaveriet.

Idag minns vi att Sverige deltog 200 år i den Transatlantiska Slavhandeln. Sverige avskaffade slaveriet den 9 oktober 1847, men rasistiska föreställningar har fortsatt att ha en stor utbredning i Sverige vilket visar sig i kränkningar och övergrepp av romer, samer, muslimer, afrosvenskar och nationella minoritetsgrupper.

Det bor ca 180 000 afrosvenskar i Sverige idag, men Afrika beskrivs fortfarande som utan kultur, historia och civilisation. Afrosvenskar blir utsatta för afrofobi i sin vardag. I skolan, på bussen, i affären, på gatan och på arbetsplatser utsätts människor för allt från negativa kommentarer till skällsord och våld. Hatbrott, våld och hot med rasistiska motiv har ökat mot svarta personer i Europa under senare år.

Feministiskt Initiativ kräver bland annat att:

  • Sverige inför den 9 oktober som nationell minnesdag till minnet av offren för den transatlantiska slavhandeln.
  • Sverige tar fram en handlingsplan för att motverka afrofobi.
  • Undervisningen om rasismens historia i Sverige och övriga Europa och dess kopplingar till europeisk kolonialism och nationalism är en del av läroplanen på högstadie- och gymnasienivå.
  • Läroplanen förnyas med antirasistiska mål och att skolans demokratiska uppdrag stärks. Läroböcker med rasistiska idéer och stereotyper tas bort.
  • Alla gymnasieskolor ska ha diskrimineringsombud som aktivt arbetar med att förebygga diskriminering, rasism och mobbning.

Läs mer om vår antirasistiska politik

12118833_10153383000064818_1270084587129535278_n

Victoria Kawesa

Läs även Victoria Kawesas artikel i nättidningen Feministiskt Perspektiv