Fred är den enda möjliga vägen i Colombia

4 oktober 2016

Det colombianska folket röstade i söndags om fredsavtalet mellan regeringen och FARC-E. I folkomröstning var det 62,5% av befolkningen som inte röstade och Nej-sidan vann med en mycket liten marginal, 50,2%.

Resultatet kom som en överraskning och startade många tankar och reflexioner om varför det blev så här.

fred-i-colombia

Det är anmärkningsvärt att de flesta röster för Ja kommer från områden i Colombia där kriget upplevdes som mest intensivt. Dessa röster, 49,8%, representerar framförallt den del av befolkningen som har upplevt de fruktansvärda konsekvenserna av kriget och som ser ett fredsavtal som en väg att sluta med den beväpnade konflikten en gång för alla. Olika sektorer, bl.a. kvinnoorganisationer, uttryckte sin vilja att förlåta de grymma krigshandlingarna i utbyte mot sanningen och löftet om icke-upprepning. Det är den generositet som ja-sidan visade och som gjorde att freden hade en chans.

Röster för Nej-sidan uttryckte en syn långt ifrån feministisk. Den cementerade intolerans, exkludering och satte kriget i en patriarkal logik där fortsatt våld kunde lösa problemen. De som främjade Nej-sidan, den elit som under så många år har exkluderat stora delar av befolkningen, bör ta sitt ansvar inför framtidens historia.

Tillsammans med det internationella samfundet välkomnar jag att både regeringen och FARC-EP har uttryckt sin vilja att fortsätta med vapenvilan och att försöka hitta en politisk lösning genom dialog. Jag uppmanar även parterna att fortsätta ha krigets offer i centrum och ge kvinno- och urfolksorganisationer samt andra folkrörelser en plats, även i nästa steg, som garanterar en hållbar lösning.

 

Jaime Gomez
Utrikespolitisk talesperson för Feministiskt initiativ