Folkrörelseprofilen Kinna Skoglund till Feministiskt initiativ

9 oktober 2018

För en av Sveriges starkaste folkrörelseröster är det nu dags att ta klivet in i partipolitiken, och valet föll på Feministiskt initiativ.

De senaste åren är Kinna Skoglund kanske mest känd för att ha grundat och drivit folkrörelsen #vistårinteut, och varit en av huvudkrafterna som satt kampen för ensamkommande barn och ungas rättigheter på den politiska kartan.

– Beslutet tog jag på valnatten när jag såg valresultatet. Jag vet ju hur stort suget efter mer mänskliga rättigheter, civilkurage och miljökamp är bland väljarna och såg ett valresultat som inte speglade det. Och då insåg jag att nu är det dags för partipolitik för mig, säger Kinna Skoglund.

Att lämna posten som talesperson för en av Sveriges allra bäst mobiliserande folkrörelser för partipolitik är ett stort kliv, men ett som Kinna beskriver att det var dags att ta.

– Jag är en folkbildnings- och folkrörelsemänniska. Men de flesta sådana rörelser är duktiga på en fråga i taget, och för mig är det dags att börja verka där det är helheten som spelar roll – där funktionsrätt, jämställdhet, miljö och alla andra rättighetsfrågor möts. Och det är i partipolitiken, förklarar Kinna Skoglund. Se bara på EU-valet som kommer snart och på vad som händer i EU just nu – det går ju inte bara att sitta och se på och låta det gå som det går!

Kinna Skoglund är socionom och har, förutom intressepolitiskt arbete och en bakgrund i idrottsrörelsen, jobbat med LSS-frågor, socialt företagande och mänskliga rättighetsfrågor i många år.

– Jag valde parti utifrån vilka som vågar prata om vilket samhälle de vill ha istället för att låta politiken och samhällsbilden formas utifrån vilka problem folk skräms av för tillfället, säger Kinna Skoglund. Jag vill inte bara påverka det genom att sitta i riksdagen efter valet 2022, utan jag vill representera ett parti som vågar ha visioner och som ser sambanden mellan mänskliga rättigheter, jämställdhet, miljö och demokrati.

I Feministiskt initiativ kommer Kinna Skoglund till att börja med att arbeta strategiskt med EU-valet. Efter det är siktet inställt på att engagera sig som politiker.

– Den allmänna känslan är bara att “nu kör jag”. Forsknings- och kunskapsförnekelsen som finns just nu inom hela det politiska etablissemanget kring alltifrån jämställdhet till integration till klimat – den vill jag vara med och bemöta, avslutar Kinna Skoglund.