FiVal: Pläderingar

8 februari 2014

Valberedningens förslag på kandidater hyllades, men många medlemmar tog tillfället i akt för att lyfta de kandidater de anser har det lilla extra för att ta Feministerna in i maktens rum.

1: Först ut att pläderas för var Isabella Pettersson, på plats 34.
“Jag har haft mycket kontakt med henne Jag tycker det är vikigt att vi på nationell nivå har koll på vad som händer i de lokala avdelningarna. Alla aktiva i Sverige ska ha det bra. Jag tycker att vi ska höja Isabella så hon ligger inom ramen för 4% riksdagsvalsröster.”

2: Det slogs ett slag för Amany El Gharib på plats 9 på listan till Europaparlamentet.
”Amany jobbade under många år med utbildning på landsbygden i Palestina. Hon sökte asyl i Sverige i september 2013, blev utvisad till Norge där hon nu fått uppehållstillstånd. Jag vill plädera för henne då hon inte har rätt att komma in i EU-valet eller att rösta i valet. Hon kommer ifrån ett land med en mur, hon har varit inmurad i Gaza och möter en mur här, vi måste riva murar!”

3: Filippa Norberg gick upp och pläderade för Kajsa Markström plats nummer 21.
”Jag vet vilken kompetens hon besitter efter flera år av politisk aktivism och organisering. Hon är en representation vi behöver i riksdagen utifrån hennes ålder, geografiska härkomst och även kompetens och insikter om djurrättsfrågor, hbtq-frågor och miljöfrågor. Jag vill höja Kajsa!”

4: Linnea Sjögren var näst ut att plädera och visade sitt stöd för Jenny Sandsten.:
“Jenny Sandsten ska inte vara ända nere på nr 29. Fi är fyllt av stjärnor  men Jenny glimmar lite extra. Hon har jobbat järnet med Fi, ibland undrar jag nästan om hon gör något annat. Jenny  är vår utbildningspolitiska talesperson och har förbättrat vår politik på många olika område. Hon har inte bara har utbildningsperspektivet. Jag uppmanar alla att kryssa upp Sandsten. På min lista är hon nummer 5!”

5: Carl Emanuelsson ville även han plädera för Jenny Sandsten på plats 29 på riksdagslistan
”Jag instämmer med föregående talare, kryssa upp Jenny Sandsten. Hon är vår utrikespolitiska talesman och syns i media. Hon lyfter fram arbetsmiljön i kvinnoyrken och når ut i fackpress och sociala medier. Jag är själv lärare och ser att hennes budskap når ut till människor.”

6: Gudrun Tiberg ville slå ett slag för Lisa Eriksson på plats nummer 38.
”Hon finns här i Stockholm men var inte här under presentationen. Hon har jobbat med kvinnors situation i Afrika under många år och i olika situationer. Hon också jobbar med andra utlandsfrågor. Hon är en väldigt kompetent person som ni ska rösta upp!”

7: Sissela Nordling Blanco börjar med att tacka valberedningen för deras gedigna arbete och säger:
Det känns tryggt att gå till val med er. Sedan pläderar hon för “Emma Ikekwe, som jobbar på fanzingo och är aktiv i Megafonen. Emma är en av de allra viktigaste idag. Vi behöver ha henne i riksdagen för att visa att det inte är kört utan att det finns folk i Fi som kan ta fajten i dessa frågor”.

8: Ytterligare påhejare tog chansen att prata gott om Jenny Sandsten plats 29, Kajsa Markström plats 21 och Gudrun Tiberg på plats 28 på riksdagslistan.
”Jenny Sandsten ska upp och även Kajsa Markström då det är jätteviktigt med unga i riksdagen. Kajsa kommer ifrån norra Sverige och kan ta med sig glesbygdsfrågorna. Gudrun Tiberg ska flyttas upp då hon har erfarenhet från hela sitt liv och engagemang av antimilitarism. Vi behöver bredd i riksdagen åldersmässigt.”

9: Kirsti Kolthoff ville säga några ord om EU-listan.  
”Jag är glad över valberedningens förslag. Det är modiga förslag från valberedningens sida. Anledningen till att jag tycker det är att Soraya Post som toppar EU-listan känner jag sedan 10 år tillbaka. Vi jobbade tillsammans när jag satt i ledning i European Womens Lobby, vi hade kontakt där. Soraya ville lyfta upp de romska kvinnorna på EU-scenen, de saknades helt och hållet och det lyckades hon med. Jag vet att hon har bra kontakter runt om i Europa och vi har sett hur hon har agerat den senaste tiden vad gäller situationen med romerna. Dessutom är hon egen företagare och har egna erfarenheter ifrån det.”

10: Linnéa Bruno pläderar för Mehrtab Motavvas:
“Jag är stolt över att jag lyckades värva Mehrtab från Socialdemokraterna för ett år sedan. Hon är en orädd debattör med ett knivskarpt intellekt och en fantastisk analytisk förmåga. Hon kan bryta ner osaklig argumentation, är bra i skrift och även karismatisk. Hon har skrivit många artiklar om våld i namn av heder. Jag hade nog inte orkat stå upp för denna politik utan Mehrtab.”

11: Det pläderades ivrigt för Amanda Mogensen plats 14, Jeanne Masimango plats 13, Hala Raza plats 42 och Kenneth Hermele på femte plats på riksdagslistan.
”När vi kommer in i höst behöver vi Amanda som kan kommunicera och strukturera upp oss. Jag vill att hon ska vara på valbar plats. Jeanne Masimango har brett nätverk och kommer ifrån gräsrotsrörelsen, Hala Raza är 23 år och kommer ifrån Örebro. Många kandidater kommer ifrån Stockholm, Göteborg och Malmö annars. Och Kenneth Hermele då jag alltid omgett mig av bra ekonomer. ”

12: Kirsti Kolthoff ville plädera vidare för andra kandidater. 
“Som jag började säga: Valberedningen har bra förslag. Margaret Gärding och Stina Svensson står på bra platser men jag är besviken på att Maria Borgström inte kom högre upp. Hon var en klippa och en ledare för det europeiska samarbetet. När det gäller riksdagslistan måste Jenny Sandsten komma högre upp.”

13: Efter ett flertal pläderingar för Jenny Sandsten var det dags för ännu en som inleddes med:
“Många har redan talat för Jenny, men jag vill ändå göra det. Hon är vår utbildningspolitiska talesperson och borde vara en av dom tio första på listan. Hon har varit med sedan 2007 och har skrivit ett stort antal artiklar. Hon kommunicerar varje dag med medlemmar på bland annat twitter, lyssnar tålmodigt och förklarar. Det gör henne till en stark resurs i riksdagen. Vi behöver Jenny Sandsten.”

14: Även Margaret Gärding, plats 2 till listan till Europaparlamentet uppmärksammades.
”Europa har svårt för sin omvärld och EU bygger murar för människor som vill komma till Europa. Vi i Fi behöver inte bara kunniga och kompetenta kandidater utan även rent synligt göra ett intryck som ger ett rasismen ett slag i ansiktet.”

15: Trots att Soraya Post står överst på listan fortsatte hyllningar att basuneras ut från podiet.
“Jag vill plädera för Soraya Post för att hon startat initierat den romska folkhögskolan i Göteborg och dessutom varit med och startat International Womens Roma Network där hon varit ordförande. Jag har lyssnat på många debatter med henne och hon är enligt mig aktivisternas aktivist så kryssa henne!”

16: Även Armina Etminan uppmuntrades med pläderingen:
Armina jobbar på tankesmedjan Interfem. Hon en av våra skolutbildare som utbildar barn och ungdomar och är en oerhört kunnig person.”

17: Det pläderades slutligen även för Stina Svensson på plats 3 till Europaparlamentet med motiveringen:
”Jag måste påminna om vilket fantastiskt arbete vår talesperson Stina Svensson har gjort med att bygga Fi den erfarenhet som kan få andra feminister i Europa att inte bara engagera sig utan även engagera sig politiskt.

Sammanställt av Siri Bergqvist, Josefine Nilsman och Yvette Lindholm