Fira 1 maj med oss!

30 april 2021

På grund av pandemin går vi tyvärr ännu en digital 1 maj till mötes.

Men trots att vi inte kan mötas och demonstrera som vi tidigare gjort finns det många olika möjligheter för att engagera sig för en feministisk 1 maj i helgen! Några exempel är:

  • #Grundamedrosa – för ekonomisk rättvisa och ett liv fritt från våld!

Vad har 1 maj med feminism att göra kanske vissa frågar sig. Allt säger vi i Feministiskt initiativ! Patriarkatet och kapitalet sitter i samma båt och precis som att vårt arbetsliv, eller frånvaro av arbetsliv, påverkar livet i stort, påverkar vår bostadssituation och ekonomi om vi har möjlighet att lämna en våldsam relation. På 1 maj lyfter vi därför rätten till ekonomisk rättvisa och ett liv fritt från våld genom en enkel aktionskampanj. Du deltar genom att:

  1. Måla en eller flera stenar du hittar utomhus rosa. Tips för miljö- och prisvänlig ”färg” är att blanda havre- eller soygurt med röd karamellfärg.
  2. Placera stenen på valfri plats. Exempelvis utanför ditt bostadshus eller mataffär, på det lokala torget eller i busshållplatsen. ​
  3. Ta en bild på stenen och lägg upp i sociala medier tillsammans med hashtagen #grundamedrosa.
  4. Fi delar alla bilder som publiceras och tillsammans färgar vi sociala medier rosa på 1 maj och lyfter vår politik för ekonomisk rättvisa och ett liv fritt från våld: t.ex. att stoppa marknadshyra, införa 6 timmars arbetsdag, basinkomst och många reformer för att stoppa mäns våld mot kvinnor.

Mer information i Facebookeventet

  • Livesamtal med våra partiledare Farida al-Abani och Teysir Subhi

Lördag 1 maj klockan 11.00 sänder våra partiledare Farida och Teysir live på Feministiskt initiativs Facebooksida. I ett 30-minuters samtal går de igenom aktuella frågor kopplade till 1 maj och svarar på frågor. Hoppas vi ses där! Samtalet kommer gå att se även senare.

Mer information i Facebookeventet

  • Pensionärsfrukost med Tantpatrullen och Pensionsrättvisa

Sverige har flest fattigpensionärer i Norden. Majoriteten av dem är kvinnor och personer som kommit till Sverige som vuxna, som sedan ägnat sina liv åt att ta hand om andra inom vård och omsorg. Det är personerna som nuvarande system skickar rätt in i fattigdom, trots att de ägnat hela sitt yrkesliv åt att ta hand om dig och det du håller kärt.

Klockan 10.00 på 1 maj sänds ett livesamtal på Feministiskt initiativs Facebooksida där Fi Stockholm pratar med Tantpatrullen och Pensionsrättvisa om hur det svenska systemet producerar flest fattigpensionärer i hela Norden. Hur är livet som pensionär, och hur känns det att vara ung och oroa sig för både sin egen och sina föräldrars framtid? Vi är många som kämpar för ett mer rättvist pensionssystem. I detta samtal möts vi och försöker reda i hur vi kan fortsätta framåt.

Mer information i Facebookeventet